Aquest matí de dimarts els apicultors espanyols s'han manifestat a la seu de la Unió Europea a Madrid per demanar que s'aturin les importacions de mel falsa i de dubtosa qualitat. El sector es troba en un moment molt crític perquè aquest frau posa en perill el seu futur. Així doncs, reclamen mètodes de validació per detectar i retirar succedanis de mel a les grans cadenes. En aquest, hi ha abellaires que han expressat el seu rebuig a la situació actual i han ofert un seguit de trucs per saber diferenciar una mel autèntica o fraudulenta.
L'apicultor Txema Magro comença dient, en conversa al Tot es mou del 3Cat, que el primer que ens hem de fixar és en l'etiqueta. "La mel real és la que no està barrejada amb xarop de glucosa o fructosa, hi diu 100% mel", afirma Magro. Ara bé, si hi diu "100% espanyola" o "100% nacional" serà una mel diferent. En segon lloc, també podem reconèixer la seva autenticitat segons el preu. En aquest sentit, cal desconfiar de les mels que valen al voltant de 5 o 6 euros el quilo, ja que segons l'abellaire "si és només mel, és molt difícil que a aquest preu pugui ser rendible". Així doncs, una bona mel estarà entre els 10 o 11 euros el quilo.
🔴 Mel autèntica o fraudulenta: com es diferencien?
— 3Cat (@som3cat) January 28, 2025
"L'única garantia que la mel és autèntica és que a l'etiqueta hi posi 100% mel", Txema Magro, abellaire Servei Apicultura @FundacioMaresme#TotEsMou3Cat ▶ https://t.co/QeCDq0vE3bpic.twitter.com/R8gwEyOumW
Per saber si la mel és 100% natural disposem de diversos trucs. El primer d'ells és posar la mel a una cullera i tirar-hi una mica de vinagre. "Si hi ha un percentatge de glucosa o fructosa, farà una petita efervescència. Si no la fa, és que és mel d'origen 100% floral", relata Txema Magro. Per altra banda, també podem escalfar-la i comprovar si surt una flama per sobre. Si és així voldrà dir que no és una mel fraudulenta, ja que "si és autèntica, té una gran quantitat de combustible".
Si no vols malgastar la mel que tens a casa fent alguna d'aquestes pràctiques, l'abellaire Eric Barbero explica a l'Altaveu de RTVE un truc visual per saber si una mel està pasteuritzada. Així doncs, si quan mous el pot amunt i avall, apareix una bombolla a l'interior, voldrà dir que aquella mel ha estat tractada i que no ve directament de l'apicultor. Alhora, serà menys sòlida que una mel "més bona".
La mel té diversos beneficis per l'organisme. De fet, l'abellaire Txema Magro descriu que "és salut per nosaltres". Així doncs, una mel crua de qualitat ens aporta enzims, aminoàcids, minerals i vitamines. És un element molt positiu per combatre un refredat o per prevenir malalties respiratòries i infeccions. També se li atribueixen propietats terapèutiques diferents. És més, aquest aliment és un aliat contra l’envelliment, ja que conté antioxidants. Tot això, si es té un consum moderat, ja que la mel té molts sucres simples.