Com adaptar els plats típics de la gastronomia catalana per reduir el colesterol

La cuina catalana, basada en la dieta mediterrània, pot reformular-se per ser més saludable sense renunciar al seu sabor

Un plat d'escudella, en una imatge d'arxiu.
Un plat d'escudella, en una imatge d'arxiu. | © Bages Turisme - Carles Fortuny
Redacció
27 de març de 2025, 10:30
Actualitzat: 10:31h

El colesterol és un dels principals factors de risc per a desenvolupar malalties cardiovasculars. Però els experts coincideixen a què intentar evitar-lo no vol dir canviar radicalment la dieta. Eva M Bautista, nutricionista de Sanitas, confirma que “molts plats tradicionals catalans poden reformular-se per a fer-se més saludables sense renunciar al seu sabor.”

Per exemple, si l'escudella i carn d’olla es prepara amb carns magres, com pollastre sense pell, i s'augmenta la proporció de verdures i llegums, es pot equilibrar el plat per a no augmentar el nivell de colesterol. O si a l'esqueixada de bacallà s'hi afegeixen olives negres, tomàquet i ceba, l'amanida és rica en productes mediterranis.

La nutricionista també recomana una alternativa més equilibrada per la coca de recapte: fer-la casolana amb massa integral i una major quantitat de verdures rostides. Finalment, segons Bautista, el pa amb tomàquet també és un aliment aconsellable. Acompanyat d'ingredients saludables com a pernil ibèric en petites quantitats o formatge fresc, manté el seu perfil cardiosaludable.

A més d'una alimentació equilibrada, l'activitat física regular és clau per a mantenir un bon perfil lipídic. Realitzar exercici diari, com caminar entre 45 i 60 minuts almenys tres vegades per setmana, juntament amb un bon descans i hidratació adequada, contribueix significativament a la salut cardiovascular.