Durant aquest mes de març, la ciutadania pot gaudir d'una àmplia oferta d'activitats gastronòmiques en el marc de la celebració del reconeixement de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025 (CRMG25). Des de principis d'any, cada mes es presenten diverses propostes enfocades en aquesta commemoració, que tenen com a objectiu destacar la diversitat alimentària i territorial de Catalunya, així com explorar la riquesa dels productes i les cuines que es desenvolupen en cada paisatge gastronòmic durant les diferents estacions de l'any.
Per una banda, sota la direcció dels ajuntaments, les entitats locals i la restauració del territori, que participen activament en la celebració d'aquesta distinció, es proposen activitats que posen en valor els productes de l'horta, com les tradicionals carxofades, esmorzars de forquilla amb una gran varietat de verdures de proximitat i sopars amb plats típics com l'escalivada. Els productes protagonistes d'aquest mes són, a banda de les carxofes, la col verda, les mongetes, els calçots i tota mena de verdures i llegums.
Per altra banda, aquest mes de març també vol posar en relleu la importància de l'artesania alimentària a Catalunya, destacant activitats tan professionals com per al públic general, que permeten tastar, degustar i conèixer aquestes petites produccions artesanals tan representatives del país, caracteritzades per la seva alta qualitat i els seus trets únics i distintius.
Activitats relacionades amb els productes d’horta i dels parcs agrari:
- De l’1 al 31 de març: La Carxofa Baix als restaurants Sabors de l’Horta. Iniciativa per promocionar la carxofa com a ingredient protagonista del Baix Llobregat en els restaurants del col·lectiu Sabors de l’Horta.
- De l’1 al 31 de març: El mes de la carxofa. Activitats a Sant Boi de Llobregat per gaudir de menús i tapes amb carxofes.
- Del 8 al 23 març: Gaudeix de la gastrofloració a Aitona. Projecte per gaudir de la màgia de la floració dels camps d’Aitona i degustar productes típics.
- 9 de març: Maials en flor. Descoberta de paisatge i degustació de productes típics.
- 12 de març: Sopar popular de la col verda manresana. Sopar popular on el protagonista és la col verda manresana i es dona valor a la gastronomia de quilòmetre zero i de temporada.
- Del 17 al 28 març: Tallers de l’horta manresana. Tallers perquè la ciutadania conegui els productes de l’horta de Manresa i les persones consumidores identifiquin la temporada de fruita i verdura.
- 19 de març:Fira de Sant Josep. Fira agrària de Mollerussa amb presència d’activitats gastronòmiques.
- 22 de març: La calçotada del vi de marca Gaià. Un esdeveniment únic que uneix dues icones del territori: el vi i la calçotada.
- 22 i 23 de març: Mongetes, porc, i amb el porc, vi fort. El mes dels esmorzars de forquilla al Bages!. Restaurants del Bages defineixen un plat estrella d’esmorzar de forquilla tradicional i de cuina catalana per a cadascun dels establiments.
- 29 de març: Pícnic de l’Horta de Lleida. Pícnic lleidatà en un espai verd i agradable al costat del riu Segre.
Activitats relacionades amb l’artesania alimentària:
- 1 de març: Tasta’M de Carnestoltes. Botifarra d’ou al mercat del Poblenou. Degustació de producte fresc i de temporada als mercats municipals.
- 6 de març: Les postres emblemàtiques de Catalunya. Presentació/degustació de les postres CRMG25 amb autoritats, premsa, presidents i presidentes dels quatre gremis catalans, i pastissers i pastisseres.
- 16 de març: Hackató gastrolàctica. Repte creatiu únic adreçat a estudiants de cuina, de tecnologia dels aliments, i de dietètica i nutrició, que proposa pensar i elaborar un menú diari amb làctics.