El tortell de Reis és sense cap mena de dubte una de les postres estrella d'aquestes dates. Aquest dissabte estarà a les taules de gairebé tots els dinars de les famílies catalanes i ben segur que encara en quedarà algun tros per a un sopar lleuger o per esmorzar l'endemà. Però tot tortell comporta una gran responsabilitat: tallar-lo de manera correcta per no destrossar-lo.
I davant el dubte la millor recomanació és la dels experts. En aquesta línia, el famós pastisser Oriol Balaguer explicava al Via lliure de RAC1 el millor mètode per tallar el tortell de Reis. No s'ha de fer amb tisores, com defensava un tertulià del programa. La millor manera per fer-ho és utilitzar un ganivet de serra, l'habitual que es fa servir per tallar pa, tal com ha explicat Balaguer. "Vas serrant i és perfecte", ha apuntat el pastisser.
Optimisme entre els pastissers
El Gremi de Pastisseria de Barcelona preveu que les vendes de tortells de Reis artesans superaran el milió a tot Catalunya, igualant les xifres de 2024. Als obradors comencen a preparar-ne a contrarellotge des de dies abans, però en la majoria de casos no s'enfornen fins a la nit de Reis o el mateix dia 6, amb l'objectiu que estiguin pràcticament acabats de fer a l'hora de menjar-los.
Pel que fa a tendències, el de massapà i fruita confitada segueix sent el preferit pels consumidors, seguit molt de prop pels de nata o nata i trufa. Els preus oscil·len entre els 20 i els 50 euros. "És una diada que no falla mai: l'alegria del tortell, reunir la família i entregar els regals", explica el pastisser de La Palma de Sabadell, Carles Boix.