Falta de temps, poca habilitat per cuinar, estalvi econòmic o, fins i tot, raons mediambientals o de malbaratament alimentari. Aquestes són algunes de les raons que al·leguen aquells que fan dels plats preparats un aliat pel dia a dia.
La demanda d'aquests productes continua creixent al ser una solució fàcil i resolutiva, però la nutricionista i professora col·laboradora de la UOC Patricia Martínez destaca que és clau saber triar "sàviament".
L'experta argumenta que molts plats preparats tenen un elevat contingut en sodi i greixos saturats, no tenen fibra, ni micronutrients essencials, i es presenten en porcions inadequades que dificulten el manteniment d'una dieta equilibrada i sostenible.
Per això, l'experta aconsella llegir les etiquetes dels preparats abans de comprar-los i complementar-los amb vegetals frescos i, si cal, consultar un nutricionista.
"Molts plats preparats, encara que siguin frescos, tendeixen a compensar amb greixos i additius el que perden en sabor en eliminar certs ingredients", diu Martínez.
Així doncs, la clau recau en l'equilibri: es poden integrar els plats preparats en una dieta saludable "de manera ocasional" i complementant-los per millorar el perfil nutricional dels àpats i prevenir mancances.
Per aconseguir-ho, la professora anima a planificar un menú setmanal per garantir que tots els grups d'aliments hi són presents i que seguim una dieta funcional i equilibrada. A la vegada, emfatitza la importància de dedicar temps a l'exercici físic per potenciar el nostre benestar.