El dolç hongarès contra el fred també es pot tastar a Barcelona

Es tracta d'un con ensucrat de massa esponjosa recobert de canella que es menja tot just acabat de sortir del foc

La xemeneia, el dolç típic d'Hongria contra el fred
La xemeneia, el dolç típic d'Hongria contra el fred | Basile Bedelek / Unsplash
Redacció
17 de gener de 2025, 11:15

El fred ha arribat amb força a Catalunya i qualsevol remei és bo per superar-lo. Les baixes temperatures són una tònica de l'hivern, especialment al nord d'Europa, i a Hongria han trobat en unes postres el remei perfecte per superar el fred. També és un bon esmorzar o berenar per a un dia de cap de setmana i es pot tastar a Barcelona.

Es tracta del conegut com a kürtőskalács, el dolç més antic del país, i la seva traducció seria una xemeneia. També és típic d'altres territoris de l'est d'Europa com són Eslovàquia, la República Txeca, BulgàriaRomania. La seva composició és molt simple: un con ensucrat de massa esponjosa recobert de canella.

Però, per què és un bon remei contra el fred? Doncs l'elaboració del dolç es fa en un cilindre col·locat sobre un foc obert, la qual cosa li dona la forma d'espiral. A més, se l'envolta d'una capa de sucre caramel·litzat que forma una escorça dolça i cruixent, mentre que l'interior és suau i tou. Tot plegat, acabat de sortir de la calentor del foc.

I calma, perquè no cal viatjar fins a l'Europa de l'Est per provar-lo. Les xemeneies també han arribat a Barcelona, més concretament a una de les tendes de gofres més virals del centre de la capital catalana. Es tracta de la Sweet Gaufre Barcelona, un petit local de la Rambla, que ofereix aquest dolç amb complements molt diversos.