Encara no hi ha prou evidència per a un reemplaçament total i a gran escala dels sucres per edulcorants, però es poden utilitzar amb moderació, ja que el seu consum és segur. Així ho assegura en una entrevista a Infosalus Rocío Martín O'Connor, dietista-nutricionista de l'Hospital Universitari San Rafael de Madrid, que ressalta que els edulcorants poden ser acceptables per al control de la glucèmia en les persones amb diabetis.
"Ajustar gradualment les preferències a gustos menys dolços pot ser una estratègia útil per reduir la ingesta de sucre i d'edulcorants a l'alimentació. Els edulcorants baixos en calories poden ser una eina de suport alternativa en aquest procés", remarca aquesta experta. En aquest sentit, destaca que ni el sucre ni els edulcorants tenen efectes beneficiosos per a la salut, per això és aconsellable reduir el consum de tots dos: “Això no significa erradicar-los ni restringir-los al 100%, simplement ser-ne conscients i responsables a l'hora de consumir-los".
En aquest context, O'Connor remarca que hi ha una gran quantitat d'evidència científica que destaca els efectes negatius de la ingesta de sucre lliure, especialment davant el consum de fructosa i de xarop de blat de moro amb alt contingut de fructosa, sobre les malalties cròniques com la síndrome metabòlica, les malalties cardíaques o, fins i tot, deterioraments cognitius, depressió i certs tipus de càncer. Per això, no es pot afirmar, diu, que l'edulcorant sigui clarament preferible al sucre.