Si bé hi ha causes de la demència que no es poden controlar, un nou estudi apunta que el consum d'un tipus de menjar pot augmentar el risc de patir deteriorament cognitiu. Es tracta d'una investigació elaborada des de l'Hospital General de Massachusetts Brigham, als Estats Units, i que s'ha publicat a Neurology, la revista mèdica de l'Acadèmia Estatunidenca de Neurologia.
La principal conclusió és que les persones que mengen més carn vermella tenen més probabilitats de patir demència en comparació a qui consumeix menys aquest grup d'aliments. A més, l'autor de l'estudi, el doctor Dong Wang, considera que la carn vermella processada és especialment perjudicial, fent referència a productes com la cansalada, les salsitxes o la mortadel·la.
L'investigador apunta que la carn vermella té un alt contingut de greixos saturats i s'ha demostrat que augmenta el risc de diabetis tipus 2 i malalties cardíaques, cosa que també implica una "menor salut cerebral". Per vincular la carn vermella amb el risc de demència s'ha fet un seguiment de 43 anys a un total de 133.771 persones, 11.173 de les quals van desenvolupar la malaltia.
Els investigadors han posat la lupa en productes en els productes carnis processats, ja que en el cas dels no processats s'ha detectat una menor incidència en la demència, tot i que continua existint. En tot cas, els autors de l'estudi han tractat casos de consum d'una porció o més de carn vermella al dia, i cal recordar que la recomanació és fer un màxim de dues ingestes a la setmana de carn vermella.
Amb tot, l'estudi apunta que hi ha altres alternatives a la carn vermella que suposa una bona font de proteïnes, amb opcions vegetals que són considerades més vàlides per cuidar la salut cognitiva. En aquest sentit, parlen de fruits secs com les nous, o de peixos i aus.