Els trucs per a una mongeta tendra i patata perfectes, segons Maria Nicolau

La cuinera explica a la televisió pública alguns consells ben senzills per aconseguir el millor resultat en la preparació d'aquest plat

  • Un plat de mongeta tendra i patata -
Publicat el 20 de maig de 2025 a les 16:50
Actualitzat el 20 de maig de 2025 a les 16:52

"Avui parlarem del plat nacional de Catalunya", sentencia Maria Nicolau des del plató del magazín Tot es mou de la televisió pública. La cuinera es refereix a la mongeta tendra i patata, un clàssic que, ben preparat, mai falla.

Acompanyada de la presentadora Helena García Melero, Nicolau revela un primer truc que es pot tenir en compte des de l'inici del procediment. Es tracta de posar la patata dins de l'olla quan l'aigua encara és freda; com que aquest tubercle és molt espès, necessita l'estona que l'aigua triga a escalfar-se perquè la calor entri en l'interior i es cogui tota sencera. 

"Així evitarem que la patata es desfaci de fora i que quedi dura de dins", assegura la cuinera en un clip de vídeo del programa compartit a les xarxes. Dit això, passa al segon consell: "No em feu cas!", exclama. Considera que "l'única veritat inqüestionable" sobre aquest plat és que cal preservar-ne la diversitat. És a dir, que cadascú ho prepari a la seva manera a casa seva.

En aquest sentit, García Melero s'ha animat a mostrar a càmera com talla ella normalment aquesta verdura; ho fa de manera vertical, en llargs filaments com si fossin tallarines.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 3Cat (@som3cat)

A partir d'aquest exemple, la cuinera ha enumerat diverses maneres de tallar la mongeta. "Si les tallem en diagonal com si fossin serpentines, en tallar-les petites i al biaix es couen de seguida", explica. Fins i tot, anima a consumir la mongeta freda en una amanida o en format ensaladilla.