Els errors que faciliten la floridura als aliments i com evitar-los

L'expert Heinz Wurth dona consells clau per prevenir-ne l’aparició i mantenir els productes frescos

Pa amb floridura en una imatge d'arxiu
Pa amb floridura en una imatge d'arxiu
Redacció
25 de febrer de 2025, 18:48

La presència de floridura i fongs als aliments és un problema habitual que pot afectar la seguretat i qualitat dels menjars. Factors com la humitat, la temperatura i un emmagatzematge inadequat afavoreixen el seu desenvolupament, accelerant el deteriorament de fruites, verdures, pa i altres productes.

Tot i això, és possible evitar la seva aparició seguint algunes precaucions. En aquest sentit, el cuiner i divulgador Heinz Wurth, conegut a TikTok com @soycienciaycocina, ha compartit un mètode senzill per prevenir la proliferació de floridura als aliments i conservar-los en bon estat durant més temps.

La clau: els recipients hermètics

Un dels principals errors en guardar els aliments és no utilitzar recipients hermètics. Aquests envasos són fonamentals per evitar la presència d’aire, que afavoreix la proliferació de microorganismes. 

A més, és important omplir el recipient al màxim, ja que l’espai buit també accelera aquest procés. “Per això, mentre es va consumint el contingut, és recomanable reduir la mida del recipient”, afirma el cuiner.

Quan es guarden aliments, especialment si estan calents, és habitual que es produeixi condensació a l’interior del recipient. Aquesta humitat afavoreix el creixement dels microorganismes, per la qual cosa, si es percep condensació després d’unes hores, és recomanable eixugar l’interior de l’envàs. D’aquesta manera, s’elimina un factor que facilita la proliferació de floridura.

Què fer si ja hi ha floridura?

Si un aliment ja conté floridura visible, cal descartar-lo. Els fongs no només afecten la part visible, sinó que poden contaminar la resta del producte. 

En cas que un recipient hagi estat en contacte amb un aliment contaminat, és recomanable “rentar-lo i aplicar-hi alcohol. Un cop sec, es pot tornar a utilitzar”, assegura Wurth.

@soycienciaycocina

Los hongos en los alimentos son una señal que no debemos consumirlos, claramente hay alimentos donde son beneficiosos como en quesos, pero cuando salen en comida preparada o frutas es algo no deseado. En este video te entrego tips y consejos para evitar y prevenir hongos o moho. cienciaycocina hongos alimentos conservacion #loaprendientiktok

♬ sonido original - Heinz Wuth - Ciencia y Cocina - Heinz Wuth - Ciencia y Cocina