L’esmorzar és realment l’àpat més important del dia?

Hi ha una manca de convenció científica al voltant del paper d'aquest àpat, amb diversos estudis contradictoris

Diferents aliments en un esmorzar
Diferents aliments en un esmorzar | Emrah Tolu (Pexels)
Redacció
27 de juliol de 2024, 08:35

És habitual que hi hagi persones que s'aixequin sense gana i se saltin l'esmorzar. Sempre hem sentit a dir que és un dels àpats més imprescindibles del dia i, fins i tot, que és el més important. Però què hi ha de veritat i de mite en aquesta afirmació. 

El doctor Franco Sánchez Franco és cap del Servei d'Endocrinologia de l'Hospital Nostra Senyora del Rosari de Madrid, així com expresident de la Societat Espanyola i de la Comissió Nacional d'Endocrinologia, i alerta que "hi ha múltiples estudis que no són en absolut coincidents" pel que fa a l'impacte de l'esmorzar en factors com l'obesitat o el desenvolupament cognitiu. Per això, creu que es pot parlar de "manca de precisió científica".

El que no es pot afirmar, però, és que tingui un paper més rellevant que qualsevol altre àpat del dia. De fet, la ciència posa l'accent en la dieta com a conjunt i en el tipus i la qualitat dels aliments que s'ingereixen. Per tant, es podria esmorzar el mateix que es dina i se sopa. En aquest sentit, l'exdirectora general de l'OMS Margaret Chan va denunciar públicament els interessos de la indústria alimentària que "distorsionen les polítiques de salut pública" amb mites com el de l'esmorzar.