Els fruits secs, de manera general, tenen múltiples beneficis per a la salut. Són coneguts pel seu alt contingut en nutrients essencials, així com per les grasses saludables, les proteïnes i la fibra. El seu consum pot ser una excel·lent sortida quan es té gana entre àpats, tot i que sempre ha de ser amb certa moderació per evitar perjudicis per a la salut.
Catalunya és un dels territoris de la Mediterrània on els fruits secs creixen en millors condicions i un dels més produïts és l'avellana. Segons dades de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació, el nostre país va ser el novè productor d'avellanes al món el 2019, amb 12.370 tones. Les més conegudes són les de Reus i la Selva.
Doncs aquest fruit sec que tenim ben a prop té un alt contingut de vitamina E, magnesi, fòsfor, ferro i calci, clau per prevenir tres malalties. La presència del ferro fa que les avellanes siguin útils per reduir el risc de patir anèmia, mentre que el calci ajuda a reforçar la salut dels ossos. Per últim, la vitamina E i altres component antioxidants protegeixen les cèl·lules del cos i també del cervell, fet que pot ajudar a prevenir l'estrès o la demència.
Més enllà de la prevenció de les malalties, les avellanes també tenen un paper important en l'enfortiment del sistema immunitari, poden reduir el risc de patir diabetis i són bones per a la salut del cor. Ara bé, tal com marquen les autoritats sanitàries, la clau de tot és sempre controlar les quantitats: entre 10 i 15 avellanes al dia són més que suficients per aprofitar-ne els beneficis sense que es puguin convertir en un perjudici.