Investigadors de la Facultat de Medicina de la Universitat de Pittsburgh, als Estats Units, han descobert un mecanisme molecular mitjançant el qual l'excés de proteïnes a la dieta podria augmentar el risc d'ateroesclerosi. L'estudi, publicat a la revista científica Nature Metabolism, situa el límit de proteïnes en un 22% del total de la ingesta.
La investigació combina petits assaigs en humans amb experiments en ratolins i cèl·lules en el microscopi i demostra que consumir més del 22% de les calories de la dieta provinents de proteïnes pot conduir a una activació més gran de les cèl·lules immunes que exerceixen un paper en la formació de la placa ateroescleròtica, fet que impulsa el risc a patir arterioesclerosi.
Basant-se en experiments inicials en subjectes humans sans, els investigadors han simulat condicions similars en ratolins i en macròfags humans, cèl·lules immunitàries que han demostrat ser particularment sensibles als aminoàcids derivats de proteïna. El resultat ha estat que superar el límit pot afectar negativament els macròfags, que són responsables d'eliminar les deixalles cel·lulars, fet que porta a l'acumulació d'un "cementiri" d'aquestes cèl·lules dins de les parets dels gots i a l'empitjorament de les plaques ateroescleròtiques amb el temps.
Curiosament, l'anàlisi dels aminoàcids circulants va mostrar que la leucina (un aminoàcid enriquit en aliments d'origen animal com la carn de res, els ous i la llet) és el responsable principal de l'activació anormal dels macròfags i del risc d'ateroesclerosi, cosa que suggereix una possible via per a futures investigacions sobre la modificació personalitzada de la dieta, o "nutrició de precisió".
La proporció màxima de proteïnes a la dieta per evitar problemes cardiovasculars
Descobreixen que l'excés d'aquestes molècules podria augmentar el risc de patir ateroesclerosi
ARA A PORTADA
Publicat el 21 de febrer de 2024 a les 19:51
Actualitzat el 01 de juliol de 2024 a les 12:40
Et pot interessar
-
Alimentació
La recepta de Karlos Arguiñano per fer el pollastre guisat ideal
-
Alimentació
Alerta per un dels torrons de moda d'enguany: aquestes marques són les que no hauries de comprar
-
Alimentació
L'aliment imprescindible a la nevera d'Albert Adrià: «Sempre en tinc»
-
Alimentació
El truc d'una nutricionista per reduir els metalls pesants de la tonyina
-
Alimentació
Quin és el millor moment per salar la carn?
-
Alimentació
El truc del xef José Andrés per aconseguir un pop tendre i ben saborós
