Les persones que no haurien de menjar pa a l'hora d'esmorzar

Un prestigiós endocrí alerta de l'augment dels nivells de glucosa en sang causat per l'alt índex glucèmic

  • Una persona tallant pa blanc -
Publicat el 20 d’abril de 2025 a les 20:47

Vinya, oliveres i cereals, el triplet identitari de la zona mediterrània. El pa és un dels aliments fonamentals en la dieta d'aquesta regió del món: un producte versàtil que es consumeix en gairebé totes les menjades del dia. 

Quina quantitat es recomana menjar-ne al dia? Depèn. L'Organització Mundial de la Salut recomana consumir-ne 250 grams, aproximadament, sempre que no es faci activitat física freqüent. En aquests casos, la xifra augmenta fins als 400 grams diaris, ja que és una gran font d'hidrats de carboni i, per tant, d'energia per als esportistes

Ara bé, no totes les persones n'haurien de consumir ni la mateixa quantitat ni en la mateixa freqüència. Sobretot aquelles persones amb condicions metabòliques especials, com ara els diabètics o obesos. Així ho indica l'endocrí Francisco Rosero, entrevistat a RMF

L'alt índex glucèmic del pa provoca un augment dels nivells de glucosa en sang que comporta una forta resposta als nivells d'insulina. Això implica que les persones amb resistència a la insulina o amb tractaments per a la diabetis, així com els que tenen fetge gras, haurien d'evitar un consum elevat de pa, sobretot als matins, a l'hora d'esmorzar

I és que més enllà de la resposta metabòlica que té menjar-ne, el seu valor nutricional és molt limitat, especialment en el cas del pa blanc. Tot i que la massa mare té múltiples beneficis, té més pes l'impacte negatiu de la glucosa en l'organisme.

Algunes opcions per substituir el pa a l'hora d'esmorzar són la civada, una gran font d'hidrats de carboni de qualitat, alta en fibra, antioxidants i que regula els nivells de sucre en sang. També la fruita o els ous, que aporten proteïna de qualitat, vitamines i greixos saludables.