L'hort del mes: fruites i verdures de l'octubre

Amb la tardor com a protagonista, l'hort de l'octubre comença a oferir-nos productes més robustos, ideals per preparar plats reconfortants per als dies més gelats

Publicat el 01 d’octubre de 2025 a les 05:30

Benvinguts a L’hort del mes, una secció pensada per reconnectar amb el ritme natural de la terra. Cada mes, t’oferirem una guia pràctica amb les fruites i verdures de temporada, consells de compra i una recepta suggerida per inspirar-te a cuinar amb el que realment toca. Perquè menjar de temporada no és només més sostenible: és més econòmic, més gustós i més saludable.

L'octubre és el mes en què la tardor ja és la protagonista absoluta. L'hort comença a oferir-nos productes més robustos, ideals per preparar plats reconfortants per als dies més gelats i els colors càlids i els sabors intensos s'apoderen de la taula.

 

🍇 Fruites de temporada a l'octubre

  • Codony: ideal per fer melmelades i dolços.
  • Figues: fruites dolces i sucoses.
  • Pomes i peres: n'hi ha de diverses varietats, fruita de tot l'any.
  • Raïm: la fruita per excel·lència de la temporada continua omplint les neveres.
  • Caqui: d'origen asiàtic i gust entre dolç i àcid, omple la nevera de color.

 

🍄‍🟫 Verdures i hortalisses del setembre

  • Bolets: de totes les formes i colors, exquisits per als plats de tardor.
  • Moniato: cosí germà de la patata, aporta color i sabor als plats salats... i dolços!
  • Carabassa: protagonista ideal per preparar cremes amb l'arribada del fred.
  • Porro i naps: verdures arrel per fer plats calents.
  • Raves: el toc de color que alegra les amanides.
  • Remolatxa: perfecta per a amanides, sucs i batuts; aporta molts nutrients i vitamines.

 

👩‍🍳 La recepta del mes

Començarem la tardor amb una crema suau i reconfortant. Es tracta d'un puré de carabassa, moniato i pastanaga que concentra els sabors dolços i característics de la tardor. A més, les pipes de carabassa hi aporten un toc cruixen que fa que aquest plat sigui perfecte.

Quins ingredients necessitem per a 4 persones?

  • 500 g de carabassa
  • 2 moniatos petits
  • 2 pastanagues
  • 1 ceba
  • 1 litre d'aigua
  • Pipes de carabassa
  • Oli d'oliva verge extra
  • Sal
  • Pebre

Com ho preparem?

  1. Netegeu bé totes les hortalisses.
  2. Peleu i talleu a daus la carabassa, els dos moniatos, les dues pastanagues i la ceba.
  3. Sofregiu la ceba amb un raig d'oli en una olla.
  4. Afegiu la resta de verdures a l'olla i sofregiu-ho tot durant un minut aproximadament.
  5. Cobriu les verdures amb el litre d'aigua i coeu-ho durant 25 minuts, fins que les verdures estiguin tendres.
  6. Tritureu-ho tot fins que obtingueu una crema homogènia i fina. Afegiu sal i pebre i remeneu-ho de nou.
  7. Serviu-ho amb les pipes de carabassa per sobre.