El peix és un dels aliments imprescindibles de la dieta. Tot i això, hi ha estudis que indiquen que cada vegada consumim menys peix, que té una gran quantitat de beneficis cardiovasculars. El canvi d'hàbits de consum, les dificultats del sector pesquer i el desarrelament cultural expliquen aquesta davallada. El Servei Nacional de Salut del Regne Unit recomana que la dieta setmanal inclogui almenys dues racions de peix.
Un nou estudi del Centre de Ciències de la Salut de la Universitat de Texas ha trobat una relació entre tenir més àcids grassos d'Omega-3 als glòbuls vermells i tenir una estructura cerebral i funció cognitiva. Els resultats encara no són concloents, però obren la porta a investigar la correlació entre el consum de peix i la salut cerebral.
Hi ha un peix blau que pot resoldre el problema de la davallada de consum. És una bona alternativa als peixos més cars i, a més, dotar-nos d'un escut per protegir el cervell, tal com recomana l'estudi. No és ni el salmó ni les sardines. És el verat, un aliment altament ric en àcid gras, de bon preu i amb diverses vitamines com la Vitamina D la B12 o el seleni que el fan un dels candidats a tenir en compte el pròxim cop que es vagi el mercat.
D'una banda, l'Omega-3 redueix el colesterol, ajuda a millorar la salut cardiovascular i, com diu l'estudi, ajuda al manteniment de la salut cerebral, com també ho fa que tingui la vitamina B12. I les propietats antioxidants del seleni ajuden a protegir el cervell de l'estrès oxidatiu, així com ofereix protecció contra les malalties neurodegeneratives.