Un nutricionista resol el dubte: la mantega és bona o dolenta per a la salut?

L'especialista apunta que la clau es troba en els greixos saturats i en la diferència entre que siguin de cadena curta o llarga

Mantega
Mantega | Pexels
Redacció
11 de desembre de 2024, 14:38

La mantega, tot i que és un aliment estrella de la gastronomia francesa, també té un fort arrelament a Catalunya. Ara bé, hi ha la creença generalitzada que no és bona per a la salut a causa de l'alt contingut en greixos saturats. La realitat, però, tal com explica un nutricionista, presenta alguns matisos.

Concretament, aquest producte s'obté a partir dels greixos làctics. Això implica que mitjançant la batuda i l'amassament de la nata de la llet i eliminant el sèrum s'aconsegueix la mantega. Inclús amb llet de diferents animals, tot i que la de vaca és la que es consumeix habitualment.

 

Sobre els seus efectes a la salut en parla Luis A. Zamora, dietista-nutricionista i fundador de la Societat Espanyola de Dietètica i Nutrició. En declaracions a Infosalus, l'especialista matisa que perquè un greix saturat sigui més o menys saludable influeix molt la longitud de la cadena. Què vol dir això? Que, de primeres, no es pot generalitzar dient que els greixos saturats són dolents en tots els casos.

 

Així doncs, l'especialista continua assegurant que els greixos dels làctics i de la llet, incloent-hi la nata i la mantega, són de cadena curta. Això implica que són saludables per al cor, sempre dins d'una dieta equilibrada. El problema, assegura Zamora, el problema es troba en altres greixos saturats com els que contenen els embotits.

Amb tot, el nutricionista ho deixa clar: "Estem veient en estudis a llarg termini que el consum de mantega no augmenta el risc cardiovascular". Tal com recull la Fundació Espanyola de Nutrició, la mantega també és una font important de iode, de vitamines liposolubles, així com de vitamina E i D. Com sempre, el seu consum ha d'estar lligat a la moderació i a la combinació amb una àmplia diversitat d'aliments.