Pocs productes gastronòmics han inspirat l'obertura de més restaurants i cadenes de menjar que l'hamburguesa. Dues llesques de pa i una hamburguesa com a base i, a partir d'aquí, variacions infinites amb ingredients de tota mena. Si bé, una investigació de la Universitat d'Òxford i el xef Charles Michel ha trobat la "fórmula perfecta" per obtenir la millor hamburguesa possible.
El professor de psicologia experimental i autor principal de l'estudi, Charles Spence, ha demostrat en diverses ocasions que les preferències humanes estan influenciades alhora per factors neurològics i socials. Amb aquesta base, ha volgut idear una recepta que oferís una "experiència sensorial completa" i ha determinat que hi ha diverses claus, així com un ingredient secret.
Per exemple, la carn ha de situar-se a la part superior de l'entrepà perquè les seves aromes arribin millor a les fosses nasals quan es menja. A més, l'altura ideal del conjunt de l'hamburguesa ha de ser de set centímetres. Però el més important i innovador és que cal afegir algunes gotes de salsa de soja al pa inferior, ja que proporciona una capa extra d'umami que potencia el gust de la resta d'ingredients.

