
Catalunya és aquest any Regió Mundial de la Gastronomia i els pastissers no han volgut faltar a la cita. És per això que els gremis de Barcelona, Lleida, Girona i Tarragona s'han posat d'acord i han determinat quines són les postres que representen de millor manera la tradició pastissera catalana.
Les postres guanyadores han estat el braç de gitano, un clàssic de la gastronomia catalana. Si bé les primeres referències de l'elaboració es troben als anys vint del segle XXI, hi ha altres teories que el situen al segle XIX. Es tractaria d'una referència als calderers gitanos que reparaven i venien utensilis a les pastisseries de la capital catalana. Com a recompensa, rebien una mena de pastissos farcits de nata o crema que s'emportaven sota el braç.
Els diferents representants dels gremis de pastissers han demanat defugir de la connotació negativa atribuïda al terme i han valorat l'aportació a la cultura del país. Els pastissers han definit el braç de gitano com unes postres senzilles, elegants i que representen la feina d'un obrador amb productes de proximitat.
Catalunya ha estat nomenada Regió Mundial de la Gastronomia 2025, un reconeixement que reivindica la producció alimentària i la cuina catalana, i que consolida Catalunya com el país del món on es menja i beu millor. El fet de ser la primera regió europea que rep aquesta distinció confirma la consolidació d’un model que va molt més enllà del restaurant i obre les portes a descobrir el territori i la producció alimentària local i singular.