La popular beguda d'estiu dels Països Catalans que ajuda a reduir el colesterol

A més de ser refrescant i un dels símbols del país, és antioxidant i apte per als celíacs i al·lèrgics a la lactosa

Redacció
09 de juny de 2024
Actualitzat: 18 de juny, 11:39h
Dos gots d'orxata
Dos gots d'orxata | Pexels

És una gran aliada per a les persones amb el colesterol alt, així com per a les persones celíaques i intolerants a la lactosa, ja que no genera al·lèrgies. A més, és antioxidant i un bon remei contra l'estrenyiment. Però, per davant de tot, és la beguda de l'estiu. És l'orxata de xufa, emblema del País Valencià.

La xufa es cultiva entre els mesos d'abril i maig, i es recull entre el novembre i el gener. Després es neteja -se li treu l'arrel i el pèl- perquè pugui arribar a totes les orxateries i gelateries en forma d'orxata. En aquest sentit, el catedràtic de Nutrició de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de València, José Miguel Soriano, defineix la xufa com "el tresor líquid de l'hort".

El professor destaca l'alt contingut en àcid fòlic, que ajuda a millorar el perfil lipídic i a prevenir malalties cardiovasculars, també en polifenols, aminoàcids i antioxidants, que reforcen aquests beneficis. I això no és tot: "És un producte boníssim i, ara que ve l'estiu, és hora de beure un bon got d'orxata", acaba.