És una gran aliada per a les persones amb el colesterol alt, així com per a les persones celíaques i intolerants a la lactosa, ja que no genera al·lèrgies. A més, és antioxidant i un bon remei contra l'estrenyiment. Però, per davant de tot, és la beguda de l'estiu. És l'orxata de xufa, emblema del País Valencià.
La xufa es cultiva entre els mesos d'abril i maig, i es recull entre el novembre i el gener. Després es neteja -se li treu l'arrel i el pèl- perquè pugui arribar a totes les orxateries i gelateries en forma d'orxata. En aquest sentit, el catedràtic de Nutrició de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de València, José Miguel Soriano, defineix la xufa com "el tresor líquid de l'hort".
El professor destaca l'alt contingut en àcid fòlic, que ajuda a millorar el perfil lipídic i a prevenir malalties cardiovasculars, també en polifenols, aminoàcids i antioxidants, que reforcen aquests beneficis. I això no és tot: "És un producte boníssim i, ara que ve l'estiu, és hora de beure un bon got d'orxata", acaba.