El truc per dormir 46 minuts més: millora la salut mental, la resiliència i la productivitat

Un estudi presentat a la reunió anual Sleep 2024 demostra diversos efectes beneficiosos de descansar bé

Una persona amb problemes per dormir
Una persona amb problemes per dormir | Pexels
Redacció
08 de juny del 2024
Actualitzat el 14 de juny a les 22:43h

Un nou estudi ha descobert que el son saludable té un impacte positiu en la gratitud i la resiliència de les persones adultes, alhora que en l'augment considerable de diversos aspectes positius de la vida. Els resultats, presentats a la reunió anual de Sleep 2024, mostren que la somnolència subjectiva i els trastorns de l'estat d'ànim milloren quan un se'n va a dormir més d'hora.

Aquest hàbit prolonga el son una mitjana de 46 minuts per nit, mentre que, en canvi, els que se'n van al llit més tard, dormen de mitjana de 37 minuts menys. A l'estudi, liderat per Michael Scullin, doctor en psicologia i professor associat de psicologia i neurociència a la Universitat de Baylor (Estats Units), van participar 90 adults a qui, de manera aleatòria, es va fer marxar a dormir aviat, tard o en un horari "normal" durant una setmana laboral i van ser monitorats.

Els resultats primaris van ser canvis a l'estat i els trets dels sentiments de prosperitat, resiliència i gratitud, així com expressions conductuals de gratitud. Aquestes mesures van millorar significativament al llarg de la setmana amb la prolongació del son i van empitjorar significativament amb la restricció del son. Els participants que van perllongar el son també van escriure el doble d'elements en una llista d'agraïments que els altres.

Així, Scullin va observar que augmentar experimentalment el somni millorava aquests atributs positius, que són a la base del benestar i entre els fonaments dels comportaments prosocials. "Augmentar subtilment les hores de son va incrementar la gratitud, la resiliència i la sensació de prosperar a la vida", conclou.