El microones és un dels grans aliats dels ciutadans del segle XXI per sobreviure en el ritme frenètic del dia a dia. Sembla que ho suporta tot i que, en un moment de pressa, s'hi pot escalfar qualsevol cosa. Si bé, el procés de radiació en què es basa per escalfar els productes fa que sigui perillós introduir-hi aliments amb una composició d'aigua important i, evidentment, un recipient amb aigua.
I és que la radiació funciona mitjançant l'acceleració de les partícules de l'aigua, que genera calor. L'emissió d'ones electromagnètiques és incompatible, doncs, amb l'aigua, ja que, si es donen les condicions, pot arribar als 100 graus sense bullir. Això s'anomena sobreescalfament (escalfar un líquid per sobre la seva temperatura d'ebullició).
Quan es produeix, genera inestabilitat i una gran quantitat de vapor, que pot fer que el recipient esclati davant una mínima vibració. Un truc per evitar-ho és introduir un cobert de fusta al recipient (mai de metall) i l'Administració d'Aliments i Medicaments dels Estats Units (FDA, per les sigles en anglès) recomana afegir algun soluble com cafè, sucre o una bossa de te per prevenir aquests accidents.