La solució més efectiva perquè els plàtans no es posin negres

L'alliberació d'etilè quan la fruita està en contacte amb l'oxigen provoca una maduració més ràpida, el truc consisteix a tallar o alentir aquest procés

Plàtans a punt de ser collits, en una imatge d'arxiu
Plàtans a punt de ser collits, en una imatge d'arxiu | Unsplash / Arisa S.
Redacció
14 de juny del 2024
Actualitzat a les 8:46h

Les fruites i les verdures són una part molt important de la dieta mediterrània que sustenta la nostra alimentació. Síndries i melons a l'estiu, cítrics a l'hivern, i pomes i plàtans tot l'any. Les Illes Canàries són grans productores d'aquesta fruita groga tan característica que no té una temporada definida i que es pot trobar (gairebé) sempre al supermercat.

Són versàtils, es poden menjar sols o acompanyats i, fins i tot, es poden utilitzar per endolciralgunes receptes de postres de forma natural. Hi ha qui ens guarda fora de la nevera, mentre que en algunes cases el guarden al calaix del frigorífic per allargar-ne la vida útil, però, sigui com sigui, els plàtans s'acaben posant negres.

Per evitar-ho, hi ha un truc que és la solució a aquest problema tan habitual. Només es necessiten dos elements: una carmanyola i la nevera. És una operació molt senzilla: només cal tallar el plàtan, posar-lo a la carmanyola -millor si és de vidre- i tancar-lo . Si el deses així a la nevera, intentant no trencar la cadena del fred, la seva duració s'incrementarà força.

Per què passa això? Col·locant el plàtan al tupper hermètic el que fem és, bàsicament, no deixar entrar oxigen a la peça de fruita. D'aquesta manera, el plàtan no pot alliberar etilè, que és el gas que provoca la negror i maduri més ràpidament. La vida útil de la fruita s'allarga almenys una setmana.

Un altre truc senzill per evitar la maduració dels plàtans a casa és cobrir el tall amb paper film o transparent. D'aquesta manera s'alenteix la maduració perquè no poden alliberar tant etilè, tot i que no s'atura el procés com sí que passa amb la carmanyola. Finalment, tenir-los lluny d'altres fruites també ajuda: les pomes i els tomàquets alliberen molt etilè i propicien una maduració més ràpida.