Un cop tancat l'estiu, la tardor arriba amb força. No només pels canvis de temps constants, amb les pluges protagonitzant el setembre a bona part del país, sinó també perquè canvien els colors de la nevera. Les síndries i els melons tornen a hivernar fins a l'any vinent, mentre que els productes de tardor ja treuen el cap i es fan un forat a les cuines.
És el cas dels bolets, la temporada dels quals està més que començada, la carabassa o el codony. Per ajudar-vos a cuinar de temporada, a continuació us oferim tres receptes fàcils que tenen aquests tres ingredients com a protagonistes.
Lasanya de bolets, ideal per sorprendre els invitats
Sigui per acompanyar un plat, combinats amb arròs, per farcir una empanada o per fer un pastís salat, els bolets són un aliment deliciós. I una de les formes ideals per sorprendre els invitats és preparar-los en forma de lasanya.
Ingredients per a sis persones
- 700 grams de bolets
- 18 planxes de lasanya
- 2 alls
- 1 all porro
- 250 grams de salsa de tomàquet
- Oli d'oliva
- Pebre negre molt
- Farigola
- Sal
- 100 ml de vi
- 150 grams de formatge ratllat
Elaboració
- Netejar els bolets, eliminant qualsevol rastre de terra, i trossejar-los
- Pelar l'all i fer-lo a trossets. Fer el mateix amb l'all porro i posar-los junts en una paella amb oli d'oliva. Coure-ho a foc mitjà fins que les verdures estiguin tendres
- Incorporar unes rametes de farigola i els bolets trossejats. Cuinar-ho fins que els bolets alliberin part de l'aigua. Afegir sal al gust i una mica de vi, deixant que l'alcohol s'evapori durant cinc minuts.
- Incorporar 200 grams de salsa de tomàquet i cuinar-ho tot junt durant 6-7 minuts.
- En una altra paella, s'ha de fer la beixamel.
- Mentrestant, cal coure les plaques de lasanya segons les indicacions del fabricant.
- En una safata de forn, cal posar al fons la resta de la salsa de tomàquet i col·locar la primera capa de plaques. A sobre, la meitat del sofregit de bolets i una mica de beixamel, acompanyada de formatge ratllat.
- A sobre, es repeteix el procés: plaques de lasanya, sofregit de bolets, beixamel i formatge ratllat. A dalt de tot, una última capa de plaques, amb la resta de la beixamel i abundant formatge.
- Coure-ho al forn a 190 graus amb calor a dalt i baix durant 15 minuts. Després, cal canviar-ho a la modalitat de grill i gratinar-ho durant 10 minuts.
Carabassa rostida al forn
Un dels productes reis de la temporada de tardor és la carabassa. Dolça, nutritiva, versàtil, es distingeix per ser un ingredient clau perquè és rica en nutrients, i especialment en vitamina A, fibra i antioxidants. Més enllà de preparar-la en forma de crema, també es pot menjar rostida al forn.
Ingredients
- 1 carabassa mitjana
- Dues cullerades d'oli d'oliva
- Sal i pebre al gust
- Espècies al gust
Elaboració
- Preescalfar el forn a 200 graus. Mentrestant, tallar i pelar la carabassa a cubs, ni molt grans ni molt fins.
- Col·locar els trossos sobre una safata de forn i regar-los amb oli d'oliva. Amanir-los amb sal, pebre i espècies al gust.
- Els daus de carabassa s'han de coure al forn durant aproximadament 35 minuts. És important que les vores estiguin daurades i les peces tendres abans de treure-les.
Torrada de codonyat amb amanida de formatge i ruca
Després de la fruita dolça d'estiu, la tardor és època de codonys. I, amb ells, arriba el codonyat. Per gaudir-lo combinant dolç i salat, us proposem una torrada amb amanida i formatge.
Ingredients
- Quatre llesques de pa de pagès
- 250 grams de formatge cremós (com ara brie)
- 40 grams de codonyat
- 80 ml de vinagreta (amb oli d'oliva, pinyons picats, vinagre de poma i all)
- 40 grams de ruca
- 1 poma àcida
Elaboració
- La vinagreta es fa fregant l'all en un bol on després es barregen la resta d'ingredients (oli, pinyons, vinagre de poma) i es deixen madurar
- Torrar el pa i untar-lo amb una capa fina de codonyat. A sobre, un tros de formatge d'aproximadament 1 cm de gruix
- Escalfar-ho al forn durant un minut. Un cop fora, afegir-hi la ruca i la poma tallada a trossets petits.
- Finalment, amanir-ho amb la vinagreta de pinyons.