Amb l’arribada de la primavera, les cireres es converteixen en protagonistes tant als mercats com en estudis científics que en ressalten els beneficis per a la salut. Més enllà del seu sabor dolç i refrescant, aquestes fruites vermelles amaguen propietats sorprenents, especialment quan es tracta de millorar el descans nocturn i protegir el cervell.
Les cireres, especialment les varietats més fosques com les negres i les àcides, són una font natural de melatonina, un compost clau per regular el cicle del son. A més, són riques en antioxidants i compostos bioactius que contribueixen a una millor salut general.
Una investigació publicada al Journal of Experimental Botany ha demostrat que les cireres presenten nivells de melatonina molt superiors als d’altres aliments habituals. A més, els experts van constatar que la melatonina present en les cireres és assimilada pel cos de manera més eficient que la melatonina sintètica que es troba en alguns suplements.
D’altra banda, un estudi realitzat per la Universitat de Rochester va revelar que adults en edat avançada que van consumir regularment suc de cirera àcida van experimentar una millora notable tant en la durada com en la qualitat del seu son.
A banda de regular el descans, la melatonina natural de les cireres actua com un potent antioxidant que protegeix el cervell i el sistema nerviós central de l’estrès oxidatiu. Gràcies a aquestes propietats, el consum d’aquesta fruita pot ser especialment beneficiós per a persones que pateixen trastorns del son relacionats amb l’edat, l’estrès o els canvis en els ritmes circadiaris.