Les verdures congelades són menys sanes? Respon una nutricionista

Els especialistes desmenteixen aquest mite alimentari i recorden que el procés de congelació no altera la qualitat dels productes

Diferents tipus de verdures congelades
Diferents tipus de verdures congelades | Tohid Hashemkhani / Pexels
Redacció
28 de gener de 2025, 19:05

Les verdures són essencials per mantenir una alimentació diversa en el marc d'una dieta equilibrada. Si bé la verdura fresca és la preferència dels consumidors, l'exigència de la vida quotidiana fa que molts optin per les verdures congelades. Existeix el mite que són menys saludables que les fresques, però això és realment cert?

Doncs bé, de primeres, les verdures congelades, en llauna o en conserva són igual de nutritives que les fresques. Ho explicava en una entrevista recent a The New York Times Sara Bleich, directora de seguretat nutricional i equitat en la salut del Departament d'Agricultura dels Estats Units i professora de Harvard. "També són un estalvi de diners i una manera fàcil d'assegurar-se que sempre es tenen a casa", explicava.

En la mateixa línia es pronuncia el Ministeri espanyol de Sanitat, que explica a la seva guia d'estils de vida saludable que "el procés de congelació no altera la qualitat dels aliments". En aquest sentit, també especificava que no hi ha cap problema a congelar peix o carn, ja que també manté les mateixes propietats. 

Tornant al cas de les verdures, sí que cal tenir en compte un factor rellevant. Els components de les verdures congelades o de llauna a vegades contenen sucres afegits, greixos saturats i sodi. Així doncs, cal fixar-se en les etiquetes abans de comprar-los. I és que cal recordar que la congelació actua com un conservar natural, ja que inhibeix el creixement de microorganismes i, per tant, no cal que els productes continguin substàncies addicionals.