Aquesta és la manera perfecta de fer un ou dur, segons la ciència

Un estudi revela que cal fer una cocció periòdica per aconseguir més valors nutricionals

Has de coure l'ou dur d'una manera precisa.
Has de coure l'ou dur d'una manera precisa.
Redacció
07 de febrer de 2025, 17:00
Actualitzat: 17:01h

L'ou és un dels aliments més versàtils que existeix a la cuina i també un dels més populars. Arreu del món es menja ou i és una solució fàcil i senzilla si no es té massa temps per cuinar. Els ous ens els podem menjar ferrats, durs, amb truita, etc. les varietats són moltes per gaudir d'aquesta proteïna animal a l'abast de qualsevol.

Ara bé, tot i que fer un ou dur és quelcom molt quotidià i pot semblar una tasca molt senzilla, el cert és que no sempre ens queden al punt - a vegades el rovell una mica massa poc fet i d'altres, ens passem de cocció-.

La ciència diu que hi ha una manera perfecta per fer-los i que ens quedin excel·lents. Recentment, s'ha publicat un mètode innovador a la revista científica Communications Engineering on els experts expliquen que la millor manera de coure un ou és amb el que anomenen la cocció periòdica. 

I què vol dir? Doncs que amb aquest tipus de cocció s'aconsegueix que l'ou quedi completament uniforme i amb més valors nutricionals. Per arribar a aquesta conclusió cal especificar que la clara i el rovell couen a temperatures diferents. El rovell ho fa a 65 graus mentre que la clara necessita arribar als 85 graus per coure's. Amb aquesta premissa queda palès que si posem aigua a bullir a 100 graus i hi posem l'ou, el rovell ens quedarà completament cuit. 

Aleshores, com s'ha de coure? El mètode de cocció periòdica que proposen els investigadors consisteix a alternar un ou entre una olla amb aigua bullent a 100 graus i un recipient amb aigua a 30 graus. El que cal fer és anar canviant l'ou de recipient cada dos minuts i durant mitja hora. Amb això els experts indiquen que el rovell manté una temperatura constant de 67 graus i permet observar que conté micronutrients com els polifenols que són beneficiosos per a la salut.