Fruites i verdures de temporada al febrer: què podem consumir aquest mes?

Descobreix els aliments més frescos i saborosos de la temporada d'hivern

Fruites i verdures de diferents colors.
Fruites i verdures de diferents colors.
07 de febrer de 2025, 15:02

El mes de febrer ens ofereix una àmplia varietat de fruites i verdures de temporada que no només són delicioses, sinó també beneficioses per a la salut. Consumir productes de temporada de febrer ens permet aprofitar al màxim el seu sabor, textura i valor nutricional, a més de contribuir a una alimentació més sostenible i econòmica.

Aquest mes, la natura ens brinda aliments ideals per enfortir el sistema immunitari i combatre el fred hivernal. Descobreix quines són les millors opcions per menjar al febrer i incloure a la teva dieta.

Fruites de temporada al febrer

Durant el mes de febrer, algunes de les fruites d'hivern més saboroses i nutritives es troben en el seu millor moment. Entre elles destaquen:

  • Taronges i mandarines: plenes de vitamina C, perfectes per reforçar les defenses i prevenir refredats.

  • Llimones: a més de ser ideals per fer sucs i amanides, ajuden a la digestió i aporten antioxidants.

  • Kiwis: amb més vitamina C que els cítrics, són una opció excel·lent per millorar el trànsit intestinal.

  • Pomes: riques en fibra i antioxidants, ajuden a regular el sucre en sang i aporten sacietat.

  • Peres: hidratants i digestives, són ideals per consumir fresques o en postres saludables.

  • Alvocats: encara que es considerin una fruita exòtica, el seu contingut en greixos saludables és perfecte per mantenir la pell i el cor sans.

Verdures de temporada al febrer

Les verdures d'hivern es caracteritzen pel seu alt contingut en fibra, vitamines i minerals, essencials per afrontar els mesos freds. Aquestes són algunes de les més destacades:

  • Bròquil i coliflor: amb propietats anticancerígenes i molta vitamina C, són ideals per a sopes i plats calents.

  • Cols de Brussel·les: riques en antioxidants i fibra, ajuden a la digestió i a la salut cardiovascular.

  • Espinacs: amb ferro, calci i antioxidants, són perfectes per a amanides, cremes i guisats.

  • Bledes: una excel·lent font de magnesi i vitamines A i K, ideals per a plats lleugers i nutritius.

  • Pastanagues: gràcies al seu contingut en betacarotens, són beneficioses per a la vista i la pell.

  • Porros: amb propietats diürètiques i antioxidants, són ideals per a cremes i sopes reconfortants.

  • Carxofes: molt apreciades per la seva capacitat per depurar el fetge i millorar la digestió.

Consells i receptes per consumir productes de temporada

Consumir productes de temporada no només aporta beneficis per a la salut, sinó que també permet gaudir d’una gran diversitat de sabors i textures a la cuina. A continuació, et proposem tres receptes senzilles per incorporar aquests aliments en la teva dieta:

1. Sopa de col i alls

Ingredients:

  • 1 col sencera
  • 4 grans d'alls -o més, a plaer- 
  • 1 litre de brou de verdures
  • Oli d’oliva verge extra, sal i pebre

Elaboració:

  1. Neteja i pela les carxofes, reservant els cors.
  2. Talla els porros i sofregeix-los en una olla amb una mica d’oli.
  3. Afegeix la patata trossejada i els cors de carxofa.
  4. Incorpora el brou de verdures i deixa coure uns 20 minuts.
  5. Tritura fins a obtenir una crema suau i ajusta de sal i pebre.

2. Trinxat de col

Ingredients:

  • 1 col
  • 1kg de patata
  • 4 llesques de cansalada
  • 4 grans d'all
  • Oli d’oliva verge extra i sal

Elaboració:

  1. Pelar i trossejar les patates i la col.
  2. Posar les patates a coure en una cassola gran amb aigua i sal. Quan estiguin mig cuites, afegir la col i deixar bullir tot fins que estigui ben bullit.
  3. Colar-ho i posar en una font profunda.
  4. Amb una forquilla, trinxar-ho tot formant un puré uniforme.
  5. Pelar i laminar els grans d'all i fregir-los en una paella amb oli.
  6. Retirar i en aquest mateix oli fregir la cansalada viada tallada en trossos, fins que estiguin ben cruixents. Retirar la cansalada viada de la paella i tirar l'oli sobre la mescla de col i patata.
  7. Posar de nou la paella al foc i coem la mescla de col i patata pels dos costats, com si fos una truita.
  8. Emplatar repartint el trinxat en quatre plats, posar damunt els alls i la cansalada viada cruixent i servir immediatament.

3. Smoothie de kiwi i alvocat

Ingredients:

  • 1 alvocat
  • 1 kiwi
  • Suc de llima
  • 175 mil·lilitres de llet
  • 1 tassa de gel picat

Elaboració:

  1. Triturar tots els ingredients menys la llima.
  2. Afegir-hi un raig de llima al final i moure abans de beure.

Febrer, un mes per gaudir

El mes de febrer ens brinda una gran varietat de fruites i verdures fresques, plenes de nutrients essencials per mantenir-nos sans durant l'hivern. Incorporar aquests aliments a la nostra dieta ens permet aprofitar els seus beneficis per a la salut, a més de gaudir de sabors autèntics i naturals.

Apostar pels productes de temporada és una manera intel·ligent de menjar bé, cuidar el planeta i estalviar diners. Ara que ja coneixes quines són les millors opcions per aquest mes, no dubtis a incloure-les en el teu dia a dia i gaudeix de la millor alimentació!