El mes de febrer ens ofereix una àmplia varietat de fruites i verdures de temporada que no només són delicioses, sinó també beneficioses per a la salut. Consumir productes de temporada de febrer ens permet aprofitar al màxim el seu sabor, textura i valor nutricional, a més de contribuir a una alimentació més sostenible i econòmica.
Aquest mes, la natura ens brinda aliments ideals per enfortir el sistema immunitari i combatre el fred hivernal. Descobreix quines són les millors opcions per menjar al febrer i incloure a la teva dieta.
Fruites de temporada al febrer
Durant el mes de febrer, algunes de les fruites d'hivern més saboroses i nutritives es troben en el seu millor moment. Entre elles destaquen:
Taronges i mandarines: plenes de vitamina C, perfectes per reforçar les defenses i prevenir refredats.
Llimones: a més de ser ideals per fer sucs i amanides, ajuden a la digestió i aporten antioxidants.
Kiwis: amb més vitamina C que els cítrics, són una opció excel·lent per millorar el trànsit intestinal.
Pomes: riques en fibra i antioxidants, ajuden a regular el sucre en sang i aporten sacietat.
Peres: hidratants i digestives, són ideals per consumir fresques o en postres saludables.
Alvocats: encara que es considerin una fruita exòtica, el seu contingut en greixos saludables és perfecte per mantenir la pell i el cor sans.
Verdures de temporada al febrer
Les verdures d'hivern es caracteritzen pel seu alt contingut en fibra, vitamines i minerals, essencials per afrontar els mesos freds. Aquestes són algunes de les més destacades:
Bròquil i coliflor: amb propietats anticancerígenes i molta vitamina C, són ideals per a sopes i plats calents.
Cols de Brussel·les: riques en antioxidants i fibra, ajuden a la digestió i a la salut cardiovascular.
Espinacs: amb ferro, calci i antioxidants, són perfectes per a amanides, cremes i guisats.
Bledes: una excel·lent font de magnesi i vitamines A i K, ideals per a plats lleugers i nutritius.
Pastanagues: gràcies al seu contingut en betacarotens, són beneficioses per a la vista i la pell.
Porros: amb propietats diürètiques i antioxidants, són ideals per a cremes i sopes reconfortants.
Carxofes: molt apreciades per la seva capacitat per depurar el fetge i millorar la digestió.
Consells i receptes per consumir productes de temporada
Consumir productes de temporada no només aporta beneficis per a la salut, sinó que també permet gaudir d’una gran diversitat de sabors i textures a la cuina. A continuació, et proposem tres receptes senzilles per incorporar aquests aliments en la teva dieta:
1. Sopa de col i alls
Ingredients:
- 1 col sencera
- 4 grans d'alls -o més, a plaer-
- 1 litre de brou de verdures
- Oli d’oliva verge extra, sal i pebre
Elaboració:
- Neteja i pela les carxofes, reservant els cors.
- Talla els porros i sofregeix-los en una olla amb una mica d’oli.
- Afegeix la patata trossejada i els cors de carxofa.
- Incorpora el brou de verdures i deixa coure uns 20 minuts.
- Tritura fins a obtenir una crema suau i ajusta de sal i pebre.
2. Trinxat de col
Ingredients:
- 1 col
- 1kg de patata
- 4 llesques de cansalada
- 4 grans d'all
- Oli d’oliva verge extra i sal
Elaboració:
- Pelar i trossejar les patates i la col.
- Posar les patates a coure en una cassola gran amb aigua i sal. Quan estiguin mig cuites, afegir la col i deixar bullir tot fins que estigui ben bullit.
- Colar-ho i posar en una font profunda.
- Amb una forquilla, trinxar-ho tot formant un puré uniforme.
- Pelar i laminar els grans d'all i fregir-los en una paella amb oli.
- Retirar i en aquest mateix oli fregir la cansalada viada tallada en trossos, fins que estiguin ben cruixents. Retirar la cansalada viada de la paella i tirar l'oli sobre la mescla de col i patata.
- Posar de nou la paella al foc i coem la mescla de col i patata pels dos costats, com si fos una truita.
- Emplatar repartint el trinxat en quatre plats, posar damunt els alls i la cansalada viada cruixent i servir immediatament.
3. Smoothie de kiwi i alvocat
Ingredients:
- 1 alvocat
- 1 kiwi
- Suc de llima
- 175 mil·lilitres de llet
- 1 tassa de gel picat
Elaboració:
- Triturar tots els ingredients menys la llima.
- Afegir-hi un raig de llima al final i moure abans de beure.
Febrer, un mes per gaudir
El mes de febrer ens brinda una gran varietat de fruites i verdures fresques, plenes de nutrients essencials per mantenir-nos sans durant l'hivern. Incorporar aquests aliments a la nostra dieta ens permet aprofitar els seus beneficis per a la salut, a més de gaudir de sabors autèntics i naturals.
Apostar pels productes de temporada és una manera intel·ligent de menjar bé, cuidar el planeta i estalviar diners. Ara que ja coneixes quines són les millors opcions per aquest mes, no dubtis a incloure-les en el teu dia a dia i gaudeix de la millor alimentació!