És realment saludable menjar xocolata?

Experts en nutrició i neurociència posen èmfasi en la necessitat que sigui negra i amb el cacau com més pur millor

El consum de xocolata ha de ser moderat, i sobretot negra
El consum de xocolata ha de ser moderat, i sobretot negra | Unsplash
Redacció
10 de setembre de 2024, 14:28
Actualitzat: 14:29h

Cada persona consumeix 5,5 quilograms de xocolata a l'any, segons dades de l'Associació Espanyola del Dolç. Només es pot considerar xocolata quan el producte conté, com a mínim, un 35% de components de cacau. Quins efectes té la xocolata per a la salut? Com actua dins del cervell? Ho responen experts en nutrició i neurociència de la Universitat Oberta de Catalunya. 

El cacau és el fruit de l'arbre que s'empra per elaborar aliments diversos, mentre que la xocolata és un dels productes elaborats amb les llavors del cacau. El cacau pur, més amarg, és també el més saludable perquè conté molt poc contingut en greix, segons indica la nutricionista Patricia Martínez. De fet, la professora recorda que els estudis mostren que la xocolata negra amb més del 75% de cacau i sense greixos apareix com un aliment que es pot consumir amb moderació.

Tot i això, el consum regular de cacau pur pot tenir un impacte positiu en la salut cardiovascular, sobretot gràcies als flavonoides i procianidines que conté. A més, l'elevada concentració de cacau (més d'un 75%) en els productes millora la riquesa de polifenols i maximitza els beneficis per a la salut. Entre els efectes positius que té el cacau hi trobem la inhibició de l'oxidació del colesterol LDL, els efectes antiplaquetaris i antihipertensius o les propietats antiinflamatòries.

Això no obstant, el consum de productes derivats del cacau, amb sucres i greixos poc saludables, pot anul·lar aquests beneficis. "La incorporació de llet a la xocolata o de xocolata negra a una beguda de llet atenua l'absorció i els efectes antioxidants dels flavonoides", assegura l'experta consultada. 

Xocolata abans de dormir?

Molta gent opta per acabar el dia amb un tros de xocolata negra. Però el cacau, igual que el cafè o el te, té uns alcaloides coneguts com a metilxantines que són estimulants del sistema nerviós. De fet, també s'hi pot trobar cafeïna. Aquestes metilxantines es metabolitzen al fetge i segons el metabolisme de la persona poden arribar al cervell en més o menys quantitat. "En qualsevol cas, la xocolata no ajuda a dormir", assegura el neurocientífic Diego Regolar.