Un nou estudi detecta quatre aliments molt populars que ajuden a controlar la tensió alta

Una macroanàlisi de la bibliografia científica permet determinar que un compost químic present al menjar produeix efectes comparables als dels medicaments

  • Una dona dubtant davant la nevera -
Publicat el 17 de maig de 2025 a les 17:21

Un nou estudi de la Universitat de Surrey (Regne Unit) ha descobert que uns compostos naturals anomenats flavan-3-ols, poden reduir la pressió arterial i millorar la salut dels vasos sanguinis de la mateixa manera que ho fan els medicaments i sense possibles efectes adversos.

Es tracta d'un compost present en el cacau, el te, les pomes i el raïm, i és especialment efectiu en les persones amb la pressió arterial elevada, conclou la investigació publicada a l'European Journal of Preventive Cardiology, que ha analitzat les dades de 145 estudis controlats aleatoritzats.

També es va observar que els flavan-3-ols milloren la funció de l'endoteli, el revestiment intern dels vasos sanguinis, que és crucial per a la salut cardiovascular en general. Aquesta millora es va produir independentment dels canvis en la pressió arterial, cosa que suggereix un efecte positiu més ampli en el sistema circulatori.

"Els resultats són encoratjadors per als que busquen formes accessibles de controlar la pressió arterial i afavorir la seva salut cardíaca mitjançant canvis dietètics agradables", ressalta el professor Christian Heiss, autor principal de l'estudi i catedràtic de Medicina Cardiovascular de la Universitat de Surrey.

Si bé, Heiss matisa que aquests aliments no poden substituir la medicació prescrita ni el consell mèdic, tot i que incloure'ls o potenciar-los a la dieta diària podria ser un valuós afegit a un estil de vida saludable. Especialment, per als que tenen la tensió arterial més alta. "Són troballes que, encara que prometedores, requereixen una investigació contínua", acaba.