Nou beneficis ocults de les cireres: la fruita de temporada amb alt valor nutricional

Aquesta fruita deliciosa i refrescant aporta múltiples beneficis per a la salut que van des de millorar el son fins a protegir el cor

  • Es recomana consumir cireres fresques durant la seva temporada -
Publicat el 17 de maig de 2025 a les 06:00

Amb l’arribada de la primavera, les cireres tornen a omplir els mercats i les taules amb el seu color intens i sabor dolç. Però més enllà del seu gust atractiu, les cireres són una font rica de nutrients i components bioactius que ofereixen diversos beneficis per a la salut. A continuació, explorem nou raons per les quals hauríem d’incorporar aquesta fruita a la nostra dieta durant la seva temporada.

1. Milloren la qualitat del son

Les cireres, especialment les varietats àcides com la Montmorency, són una de les poques fonts alimentàries naturals de melatonina, una hormona que regula el cicle del son. Consumir cireres o el seu suc pot ajudar a agafar el son i millorar la seva qualitat, especialment en persones amb insomni o trastorns del son.

2. Propietats antiinflamatòries i antioxidants

Riques en antocianines i altres polifenols, les cireres tenen un potent efecte antiinflamatori i antioxidant. Aquests compostos ajuden a reduir la inflamació i l’estrès oxidatiu, factors relacionats amb malalties cròniques com l’artritis i les malalties cardiovasculars.

3. Beneficien la salut cardiovascular

El consum regular de cireres pot contribuir a reduir la pressió arterial i els nivells de colesterol LDL ("dolent"), gràcies al seu contingut en potassi i antioxidants. Això ajuda a protegir el cor i a prevenir malalties cardiovasculars.

4. Ajuda a regular el pes corporal

Amb un baix contingut calòric i alt en aigua i fibra, les cireres són ideals per a dietes de control de pes. La fibra promou la sacietat i ajuda a regular el trànsit intestinal, mentre que el sabor dolç pot satisfer les ganes de sucre de manera saludable.

5. Milloren la salut de la pell

Les vitamines A i C presents en les cireres són essencials per a la salut de la pell. Ajuden a la producció de col·lagen, mantenen la pell hidratada i protegeixen contra els danys dels radicals lliures, retardant els signes de l’envelliment.

6. Efecte diürètic natural

L'alt contingut en aigua i potassi confereix a les cireres un efecte diürètic, ajudant a eliminar toxines i a prevenir la retenció de líquids. Això pot ser beneficiós per a persones amb hipertensió o problemes renals.

7. Contribueixen a la salut cerebral

Els antioxidants de les cireres també tenen efectes neuroprotectors. Estudis suggereixen que poden ajudar a millorar la funció cognitiva i a reduir el risc de malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer

8. Alleugen dolors musculars

El consum de suc de cirera àcida ha demostrat reduir el dolor muscular després de l’exercici intens, gràcies a les seves propietats antiinflamatòries. Això pot ser especialment útil per a esportistes o persones actives.

9. Prevenció de la gota

Les cireres poden ajudar a reduir els nivells d’àcid úric en sang, disminuint així el risc de brots de gota. El seu consum regular pot ser una estratègia natural per a la prevenció d’aquesta afecció dolorosa.

Incorporant les cireres a la dieta

Per aprofitar tots aquests beneficis, es recomana consumir cireres fresques durant la seva temporada, que habitualment s’estén de maig a juliol. També es poden consumir en forma de suc natural, assegurant-se que no contingui sucres afegits. Les cireres seques o congelades són una altra opció per gaudir-ne durant tot l’any.

Les cireres no només són una fruita deliciosa i refrescant, sinó que també ofereixen múltiples beneficis per a la salut. Des de millorar el son fins a protegir el cor i la pell, incorporar cireres a la dieta durant la seva temporada és una manera senzilla i natural de cuidar-se. Aprofita aquesta època per gaudir d’aquestes petites joies vermelles i aprofitar tot el que tenen per oferir.