A casa nostra és ben normal que, en sortir de la feina, la gent quedi amb el seu grup d'amics i amigues per prendre una cervesa. No obstant estar normalitzat, el consum d'alcohol -sigui freqüent o espontani- pot deixar seqüeles greus en l'organisme, especialment a partir de certa edat. En aquest sentit, la revista Mayo Clinic ha recordat que depenent de la freqüència i de la quantitat, aquests efectes negatius per a la salut poden agreujar-se. És, precisament, per això que és important deixar de beure en la mesura del possible.
Segons han explicat diversos experts i expertes a l'esmentada publicació, algunes de les conseqüències de beure alcohol es focalitzen al cervell, però també poden comportar patir diversos tipus de càncer, així com malalties hepàtiques o cardiovasculars. Però a partir de quina edat, si és que n'hi ha, és especialment crític beure alcohol? L'ha fixat el neuròleg Richard Restak, que tot i que ha reiterat que la ingesta d'alcohol s'hauria de limitar en qualsevol edat, els 70 són l'edat crítica tant per posar límit a la cervesa, sobre la qual n'ha fet menció explícita, com a qualsevol altre tipus de beguda alcohòlica.
Aquest especialista mèdic ha detallat com a partir dels 65 anys es comencen a perdre neurones a un ritme més ràpid i el consum d'alcohol podria agreujar-ne els danys. Un altre dels efectes negatius de l'alcohol, ha indicat ell mateix, es nota en la memòria. En aquest sentit, Restak ha assegurat que aquest dany es produeix de manera progressiva i pot arribar a ser perillós si no es prenen les mesures adequades. L'Institut Nacional de Salut dels Estats Units (NIH, per les seves sigles en anglès) també ha alertat que el consum d'alcohol en gent granpot alentir el procés de detecció de certes afeccions o malalties. El motiu no és altre que l'alcohol provoca canvis al cor i als vasos sanguinis, la qual cosa podria ocultar el dolor com un símbol d'alerta d'un atac de cor.
A banda de l'esmentat, una altra publicació mèdica de neurologia també s'ha fet ressò de les dades d'una investigació que apunta que prendre alcohol de manera crònica regula malament el metabolisme cerebral i perifèric, la qual cosa accelera l'alzheimer. A més a més, també segons la recerca, el consum d'alcohol, tot i que sigui moderat, eleva el nivell de sucre a la sang, així com marcadors de resistència a la insulina. Tots aquests factors, han assenyalat els i les professionals, haurien de ser suficients per decidir posar fre al consum d'alcohol a la societat.