Un llibre sempre és un bon company de viatge, ens ajuda a passar l'estona d'un vol massa llarg i ens distreu mentre prenem el sol a la platja. A vegades, però, es fa difícil trobar una història que ens atrapi o bé que es correspongui amb les vacances que hem escollit. És per això que a continuació fem una llista de cinc propostes de lecturaen català per aquest estiu.
A la Carretera (1957), un clàssic de Jack Kerouac
Jack Kerouac en aquesta obra explica les peripècies de dos joves, Sal Paradise i Dean Moriarty, que viatgen en cotxe, tren o a peu pels Estats Units i Mèxic de finals dels anys quaranta. A través de les línies d'aquest llibre, el lector té l'ocasió de descobrir els bars i racons de Denver, Nova York o San Francisco i de vibrar amb el ritme del jazz.
Aquest llibre també parla de maneres diferents d'entendre l'amor i, per sobre de tot, d'una història d'amistat. La novel·la, de caràcter autobiogràfic, ha estat considerada com un clàssic de la literatura nord-americana i un referent per a la Beat Generation, una generació d'escriptors que defensaven una novamanera d'entendre la vida, rebutjar l'ordre social establert i experimentar amb substàncies estupefaents.
Kerouac va escriure aquest llibre en tres setmanes, tot seguit, sobre un rotlle de paper de 36 metres de llargada. L'autor era un gran partidari de la "prosa espontània", un mètode d'escriptura que consistia plasmar les paraules tal com surten, sense modificar-les.
La meva família i altres animals (1956), una estada a Corfú
La meva família i altres animals és una novel·la refrescant i estiuenca, ideal per si teniu pensat un viatge a Grècia. Aquest llibre tracta de l'experiència de la família de l'escriptor, Gerald Durrell, que va marxar d'Anglaterra per instal·lar-se a l'illa de Corfú, un petit paradís mediterrani.
La història està escrita des del punt de vista de l'autor quan era un nen, hi descobrireu els secrets de la fauna, la flora i els detalls de la vida en aquesta illa durant la segona meitat dels anys trenta. També hi apareix retratada la família pintoresca de l'autor i el seu germà, Lawrence Durrell, escriptor de grans clàssics com la tetralogia del Quartet d'Alexandria.
París era una Festa (1964), un volt per la França dels anys vint
En aquest llibre pòstum d'Ernest Hemingway hi apareixen retratats els episodis que va viure a París durant la seva joventut, als anys vint. En petits fragments l'escriptor americà recorda la vida dels cafès de la ciutat, l'ambient bohemi i repassa anècdotes amb escriptors i artistes que voltaven per la capital francesa en aquella època.
Entre els personatges que va conèixer hi destaca el cèlebre escriptor Scott Fitzgerald, autor de El Gran Gatsby, que va establir una estreta amistat amb Hemingway. En aquest llibre hi apareixen algunes de les seves peripècies conjuntes per França i s'expliquen les peculiaritats del caràcter del jove Fitzgerald.
També s'hi narren detalls íntims de les relacions amoroses de Hemingway i algunes reflexions sobre l'art d'escriure i els mètodes que seguia l'autor.
La ruta blava (1964), un viatge amb Josep Maria de Segarra
Pels amants dels clàssics catalans, La ruta blava, de Josep Maria de Segarra, és un llibre imprescindible que narra l'experiència d'aquest conegut dramaturg català durant la seva estada a Tahití.
Josep Maria de Segarra, després d'escriure uns versos satírics contra la Federació Anarquista Ibèrica, va veure que la seva vida perillava i el 1935 va decidir marxar a l'exili. Dos anys després, va emprendre un viatge a Tahití amb la seva dona, on va escriure aquest llibre que descriu amb detall els paisatges, la gent i els costums que va trobar a la Polinèsia.
El Marroc sensual i fanàtic (1964)
Aquest llibre d'Aurora Bertana, escriptora i periodista, explica en primera persona el viatge que va fer al Nord d'Àfrica poc abans de començar la Guerra Civil Espanyola.
En aquesta obra, Bertana explora la cultura del Marroc i incideix especialment en el món de les dones que troba al llarg del seu trajecte. Per aconseguir-ho, s'endinsa a les cases de la gent, parla dels prostíbuls del país i intenta apropar-se a la seva vida quotidiana.
En cada línia del llibre es fa patent la ideologia de l'escriptora, que es caracteritzava per ser una periodista progressista, socialment implicada i d'idees feministes i catalanistes.