És un desig compartit per tothom: tenir una vida sana i llarga. A l'Estat, l'esperança de vida se situa als 83 anys. No obstant això, la directora mundial d'operacions de la Iniciativa Internacional per la Vacuna el Sida (AVI), Ana Céspedes, ha fixat els 67 com l'edat a partir de la qual ja no es viu "amb qualitat".
Ho ha fet al V Simposi de l'Observatori de la Sanitat de El Español i Invertia, des d'on ha donat una sèrie de claus per no caure en picat arribats a aquesta edat. "Qui vol viure 15 anys amb mala qualitat de vida? Necessitem la prevenció per ampliar els anys de vida saludable. Espanya dedica el 97 % del pressupost sanitari al tractament de malalties i només el 3% a la prevenció", ha criticat l'experta.
Entre altres aspectes, Céspedes ha carregat contra els temps d'espera perquè la medicació arribi al mercat: "Als Estats Units un medicament aprovat es comercialitza l'endemà. A l'Estat triga 1,7 anys, però a més a més només arriba un 50 % dels medicaments aprovats. Sense prevenció estem incrementant la càrrega de malaltia, destinant els nostres recursos a malalties prevenibles. Cal reduir aquestes malalties per tenir més accés a innovació", ha apuntat. De retruc, l'especialista ha aprofitat per incidir en la importància de l'educació en salut per prevenir malalties.
Per a ella, el més important per poder mantenir la qualitat de vida és complir amb cinc coses: fer exercici mental i físic, menjar i dormir bé i mantenir relacions intrapersonals sanes. Així ho ha resumit: "A Espanya hi ha un 21 % de colesterol alt, 20 % d'hipertensió, 15 % de salut mental, 12 % de dolor lumbar, 8% de diabetis, 8% d'artrosi i 2 % de malaltia pulmonar obstructiva crònica". Totes elles, ha assenyalat, "acaparen el gran percentatge de la nostra càrrega de malaltia i són prevenibles amb aquestes cinc eines".
Finalment, Ana Céspedes ha fet un clam: "Hauria de ser una prioritat del govern. Estem desenvolupant una vacuna contra la tuberculosi desenvolupada per un investigador de la Universitat de Saragossa, Carlos Martín, fabricada a Galícia i el Govern d'Espanya encara no està contribuint. Ens ha donat diners el govern alemany, Bill Gates i és una oportunitat estupenda per posar l'Estat en el mapa mundial de la innovació", ha denunciat.