Entre un 10% i un 30% de la població es veu afectada per l'halitosi o el mal alè en algun moment de la seva vida. Un problema que acostuma a avergonyir qui ho pateix, fins al punt de generar aïllament i malestar, i que pot crear rebuig a l'entorn. En alguns casos, pot ser ocasional i simplement es pot produir per haver consumit algun aliment que el provoca com la ceba o l'all. En altres ocasions, pot ser provocat per la manca d'higiene o problemes de salut dental i, en els casos més greus, pot ser el símptoma d'una malaltia més seriosa.
El metge Antonio Rey Gil, doctor en Odontologia i especialitzat en l'estudi de l'halitosi, lamenta en una entrevista a Infosalus la manca d'informació sobre les causes i crida l'atenció sobre el fet que hi ha pacients que creuen que tenen halitosi i estan obsessionats amb el fet que els fa olor l'alè, quan en realitat no desprenen mala olor per la boca. "Es tractaria de l'halitosi emocional o imaginària", precisa.
D'altra banda, alguns tenen halitosi matinal, perquè la boca s'eixuga quan no hi ha gaire flux salival i té lloc un mal alè transitori, que desapareix després de menjar. Amb tot, detalla que hi ha dues formes o tipus d'halitosi. La intraoral, la més freqüent, que està associada a bacteris a la part posterior de la llengua, i l'extraoral, menys habitual, que té lloc quan la mala olor no té a veure amb la boca sinó amb el nas i els pulmons.
En aquest sentit, Rey dona quatre consells per evitar el mal alè. El primer és no consumir all i ceba. És més important, però, anar al dentista perquè detecti si es tracta d'un problema de la boca o és un símptoma d'una possible malaltia greu. Raspar-se la llengua amb un raspador lingual o raspall, o bé fer una higiene amb un col·lutori específic, ajuda molt i, finalment, cal fer revisions habituals amb el professional oportú per eliminar les causes com ara gingivitis o piorrea.