La farmàcia més antiga d'Europa s'amaga en aquest poble català

Envoltada de territori francès, encara conserva autèntiques meravelles patrimonials, com un cordialer on es guardaven els medicaments

Redacció
15 de desembre de 2024, 16:54
La Farmacia Esteve de Llívia
La Farmacia Esteve de Llívia | Xarxes

Hi ha un poble català, però envoltat de territori francès, que amaga la farmàcia més antiga d'Europa, datada de fa més de 500 anys. Encara ara, aquest patrimoni tan summament important conserva bona part de l'aparença que tenia durant aquella època. Entre el mobiliari, per exemple, destaca un cordialer, una prestatgeria que es feia servir per col·locar els medicaments que es feien amb minerals i herbes del bosc.

Parlem de la Farmàcia Esteve de Llívia, a la Cerdanya. Passejant-hi també descobrirem un petit laboratori on preparaven els medicaments, i fins i tot alguna recepta antiga. Per trobar els millors ungüents per curar és interessant la taula d'assaig de l'interior del local, on es feien molts experiments. 

És un museu en l'actualitat 

Es creu que es va fundar el segle XV, tot i que no es té constància exacta de la seva existència fins ben arribats al 1594. Va tancar definitivament les portes l'any 1942, quan l'amo va marxar a viure a Puigcerdà, després que una vintena de generacions de la família Esteve en fossin responsables. Més tard, la van deixar en mans de l'Ajuntament. Per aquest motiu, en l'actualitat és un museu on els i les visitants poden remenar entre les seves caixes renaixentistes, pots de vidre, morters i taulell.

La Farmàcia Esteve també havia estat propietat de la Diputació de Girona. El 1965 la va adquirir per instal·lar-la a l'antiga Torre de Bernat de So, una estructura rodona originària del segle XV que havia estat l'Ajuntament i també la presó. Amb el pas del temps, va anar canviant d'ubicació i a hores d'ara es pot trobar en un edifici pròxim a la Casa de la Vila.