Segurament, quan pensem en gastronomia japonesa pensem en sushi. Aquesta base d'arròs acompanyada de peix cru, marisc o verdures ja s'ha fet un lloc important en la vida i les rutines occidentals. Però no a tothom li va bé menjar-ne.
Tot i que compta amb molts beneficis nutricionals i té un bon sabor, cal tenir en compte que el seu alt contingut en sucre i soja presenta contraindicacions. La professora de Nutrició i Bromatologia de la Universitat de Lleida, Isabel Odriozola Serrano, explica que entre els beneficis del sushi tradicional japonès, fet amb tonyina, hi ha la salut dels ossos, ja que aquest peix és una font de proteïnes, iode i vitamina D.
D'altra banda, la versió feta amb salmó -molt comú a Europa- també aporta proteïnes i omega-3, conegut pels seus beneficis pel cor i la funció cerebral. I les verdures que també s'hi solen incloure, són riques en fibra, vitamines i minerals, que ajuden a donar suport al sistema immunitari i a la digestió.
Ara bé, qui n'ha de limitar el consum? Doncs aquelles persones que han de limitar la seva ingesta de sodi, ja que un dels ingredients principals del sushi és la salsa de soja i aquesta és rica en sodi. I el seu consum elevat es relaciona amb pressió arterial i altres malalties cardiovasculars.
També han d'anar amb compte aquelles persones que tenen obesitat, resistència a la insulina o càries dentals, ja que aquest plat nipó pot contenir sucres afegits -en salses com la teriyaki-. Finalment, hi ha un risc estès a la població en general: el peix cru. Cal que ens assegurem que aquest peix ha estat emmagatzemat adequadament per evitar intoxicacions alimentàries.