Una nutricionista trenca el mite: ni hi ha aliments prohibits ni existeix l'esmorzar perfecte

Ana Luzón, també experta en dietètica, considera que la cultura de la dieta només genera "frustració i culpa"

Diferents aliments vinculats a l'esmorzar
Diferents aliments vinculats a l'esmorzar | Anastasia Zhenina / Unsplash
Redacció
24 d'octubre de 2024, 10:00
Actualitzat: 10:02h

S'ha dit en moltes ocasions que hi ha alguns aliments que estan prohibits i que existeix l'esmorzar perfecte. Doncs bé, una nutricionista i dietètica espanyola ha volgut trencar amb aquest mite. Es diu Ana Luzón i ha demanat defugir del clàssic debat de dividir les coses entre allò que està bé i el que no, ja que, a parer seu, només genera "frustració i culpa" i és fruit del que anomena com a "cultura de la dieta". En aquest sentit, Luzón s'alça com una defensora de l'alimentació intuïtiva. Anem per pams.

Aquesta especialista ha considerat que és clau "escoltar" el nostre cos, "triar aliments que ens nodreixin, però que també gaudim, i aprendre a menjar sense culpa". Aquests tres punts són, segons ella, fonamentals per mantenir una relació saludable amb el menjar.

La seva teoria es basa en un llibre molt reputat d'Evelyn Tribole i Elyse Resch sobre alimentació intuïtiva. En ell, les autores posen el focus en la importància d'"escoltar i respectar els senyals de fam i sacietat del nostre cos, en lloc d'imposar regles rígides o demonitzar aliments específics".

Això és el que menja ella

No obstant això, Luzón sí que ha volgut dir què pren ella només aixecar-se del llit. En comptes de focalitzar-se en aliments prohibits, opta per "la varietat i l'equilibri". Com a mostra d'exemple, inclou proteïnes, com ous, formatge cottage o aïllat de proteïna, que l'ajuden a sentir-se "satisfeta durant més estona". També ha considerat que és una bona opció els "carbohidrats en forma de fruites fresques o pa integral" perquè aporten "energia duradora", més enllà de "greixos saludables, com ara fruita seca o alvocat, essencials per al benestar general".

Sigui com sigui, el més important per a aquesta experta és que cada persona "aprengui a connectar amb les seves necessitats individuals, allunyant-se dels mites de la dieta". Per aquest motiu. ha demanat passar de tenir en compte els aliments prohibits i aconseguir una "relació més lliure i conscient amb el menjar, on cap aliment és dolentíssim, i on el principal és nodrir tant el cos com la ment".