No és cap novetat que les salses són quelcom que aporten un valor afegit a molts plats de la cuina catalana però també d'arreu del món. Un complement perfecte i versàtil, ja que s'adapta a plats de verdures però també de carn o de peix o fins i tot ales postres. De salses n'hi ha moltes, de molts sabors, colors i textures. Des del mutàbal passant per les salses picants, el guacamole, les salses curri, fins a les que tenim al costat de casa com l'allioli, el xató o la samfaina.
Ara, un periodista del prestigiós diari dels Estats Units, The New York Times, ha fet una predicció sobre les tendències mundials de la gastronomia pel 2025 i quines són les que poden triomfar els pròxims mesos. Kim Severson parla de cafè, de menjar per emportar i també de salses. Entre les que creu que poden tenir cert èxit hi ha la salsa Chipotle mexicana, la Raising Cane dels Estats Units, la salsa matcha, també de Mèxic, el hoisin xinès, la salsa d'all o el tzatziki grec.
La llista de salses catalanes és extensa però aquest periodista en destaca una que creu que pot triomfar arreu del món perquè les tendències de consum passen per buscar sabors allunyats dels clàssics més globalitzats. En aquest sentit, el diari parla de la salsa romesco com una de les que pot ser tendència la pròxima temporada.
A Catalunya és una de les més estimades, sobretot ara que és època de calçots, però també pot acompanyar altres plats com verdures a la brasa. Feta amb tomàquet, fruits secs, pa torrat, oli d'oliva i nyora, té un sabor únic.