Les farmàcies de Catalunya pateixen problemes d'abastiment de medicaments. No és una situació d'alerta, però el gremi del nostre país es mostra inquietat i preocupat per una situació que també es repeteix a la resta de l'Estat. Antoni Torres, president de la Federació d'Associacions de Farmàcies de Catalunya, explicava aquest dijous al matí a El món a RAC1 que ara per ara l'escenari no és alarmant, però admet que en molts casos "no saben quins medicaments hi haurà l'endemà".
Torres ha explicat a la ràdio del Grup Godó que hi ha certs fàrmacs concrets, com l'Ozempic, "que no els troben". Una altra informació en paral·lel, publicada pel diari ABC aquest mateix dijous, deixava clar que hi ha un problema d'abastiment de fins a 800 tipus de medicaments a tot l'estat espanyol. Entre ells el Lexatin, una de les benzodiazepines més consumides pels pacients catalans i de la resta del territori peninsular. No existeix un únic motiu per a la falta de medicaments a les farmàcies catalanes, i per ara la situació no està descontrolada. Tot i això, els problemes es repeteixen arreu.
Un d'ells, apuntava Torres a RAC1, és que els laboratoris produeixen els medicaments a altres països i, per tant, fer-los arribar fins aquí és més costós i requereix un major temps. Però el fet més negatiu és que aquestes empreses farmacèutiques prefereixen vendre els seus productes a altres països perquè no aconsegueixen suficient benefici a l'Estat, ja que a Espanya s'imposa que els medicaments tinguin un baix preu a l'hora d'adquirir-los, sumant el cost dels consumidors, que molts ho fan a través de la Seguretat Social.