L'increment per l'atenció a la seguretat alimentària i la higiene ha generat que les persones mostrin per xarxes socials les seves pràctiques per mantenir-les. Una de les noves tendències que s'ha viralitzat per plataformes com Tiktok és utilitzar el rentavaixella per netejar fruites i verdures. Aquesta pràctica, però, ha estat qüestionada per experts en alimentació, que adverteixen sobre els riscos i inconvenients que comporta.
@maria_stevens1 washing fruit & veggies in the dishwasher absolutely changed the meal prep game #kitchenhacks#dishwasherhack
♬ she aint got no money - f 🧿
Tot i que pot semblar una solució còmoda i eficient, els especialistes assenyalen que el rentavaixella no és l'eina adequada per netejar aliments frescos. Els detergents utilitzats en aquests electrodomèstics no estan dissenyats per entrar en contacte amb menjar, ja que poden deixar residus químics que resultin perjudicials per a la salut.
A més, les temperatures elevades que s'assoleixen durant els cicles de rentatge poden danyar la textura i la qualitat de les fruites i verdures, sobretot aquelles més delicades, com ara les baies o els enciams. Això podria reduir el valor nutricional i fins i tot provocar-ne la descomposició prematura.
La manera més higiènica i eficient de netejar fruites i verdures
Tot i que alguns usuaris argumenten que la calor del rentavaixella podria ajudar a eliminar bacteris nocius, els experts recalquen que la millor manera de netejar fruites i verdures és sota aigua corrent, amb les mans o un raspall suau per eliminar la brutícia superficial.
Per garantir la seguretat alimentària, es recomana netejar acuradament els aliments frescos amb aigua potable abans del consum i evitar mètodes poc convencionals que puguin comprometre tant la salut com la qualitat dels productes. Amb aquests consells, els experts esperen conscienciar la població sobre la importància d'una correcta higiene i desmentir les tendències d'internet, que no sempre són beneficiosos.