L’estat espanyol és el segon país europeu amb més casos de diabetis. El canvi en hàbits de consum i l'adopció d'un estil de vida sedentària han fet proliferar els casos de tipus 2, que hi està associada, segons l'Institut Nacional de Salut: avui en dia, és la més comuna. Una de les problemàtiques és fer-ne una bona diagnosi: en les de tipus 1 es pot detectar per la condició, però en la resta és més complicat.
El més efectiu i segur és fer-se una analítica i que un professional de la salut avaluï els nivells de sucre en la sang. La Biblioteca Nacional de Medicina afegeix que una anàlisi d'orina també hi pot ajudar. El primer indici el pots detectar si has tingut als símptomes de pèrdua de pes, set molt freqüent o visió boirosa. A més, segons un estudi de la Universitat Harvard, hi ha un altre factor a tenir en compte: la llengua.
Una recerca del centre universitari vincula el color de la llengua amb la diabetis. De normal, li correspon una tonalitat d'un rosa clar. I sí, hi ha aliments o productes que poden tenyir la llengua a un altre to o, fins i tot, de textura. Però si presenta un color de tons més foscos, hi ha la possibilitat que indiqui l'existència de malalties com la diabetis.
A més, els investigadors de Harvard assenyalen que, quan la tonalitat de la llengua és clara, però té plaques o llagues, també hi ha relació. En aquest cas, per la possible presència de candidiasis bucal una infecció de fongs que s'ha relacionat de manera directa amb la diabetis. A més nivell de sucre, més arriba a la saliva que, de retruc, queda exposada a la infecció.