La comprensió dels processos que porten a l'envelliment és un dels grans objectius d'investigació del segle XXI. En aquest sentit, un nou estudi conjunt de la Universitat de Harvard, la Universitat de Copenhaguen i la Universitat de Montreal publicat a Nature Medicine revela que els patrons dietètics hi juguen un paper crucial. Així, han analitzat durant dècades la relació entre la dieta i la longevitat lliure de malalties cròniques.
Els investigadors han examinat múltiples patrons dietètics a la mitjana edat i han identificat els que s'associen amb una probabilitat més gran d'un envelliment saludable, definit com arribar als 70 anys sense malalties cròniquesgreus i amb una salut cognitiva, física i mental. Concretament, van utilitzar dades del Nurses' Health Study i el Health Professionals Follow-Up Study per examinar les dietes i els resultats de salut de més de 105.000 dones i homes de 39 a 69 anys al llarg de 30 anys.
Amb tot, han identificat que una dieta rica en aliments d'origen vegetal, amb una ingesta baixa o moderada d'aliments saludables d'origen animal i una menor ingesta d'aliments ultraprocessats, s'associa millora les perspectives d'arribar als 70 anys sense malalties cròniques. Així cal emfatitzar la ingesta de fruites, verdures, cereals integrals, greixos insaturats, nous i llegums, així com peix i certs productes lactis.