No aptes per a tothom: les persones que és millor que no mengin espinacs

La gent que pateix problemes renals és un dels grups més vulnerables a aquests vegetals rics en vitamina K i ferro

Espinacs, en imatge d'arxiu
Espinacs, en imatge d'arxiu
Redacció
30 d'agost de 2024, 13:46
Actualitzat: 13:46h

Els espinacs són un vegetal amb molts beneficis per a la salut. Tal com recull la Fundació Espanyola de Nutrició, són rics en nutrients com la vitamina K, el ferro, el calci i els antioxidants, així que es recomana incloure'ls en una dieta variada i equilibrada. Ara bé, no totes les persones els poden consumir de manera segura. 

Segons la mateixa fundació, existeixen uns grups concrets de persones que haurien de limitar el consum d'espinacs deguts diversos factors de salut. I és que, en alguns casos, menjarespinacs pot ser un risc que cal evitar.

L'àcid oxàlic que contenen els espinacs, un compost natural, pot tenir efectes negatius en persones amb problemes renals. Es pot unir al calci als ronyons i formar oxalat de calci, un dels components principals dels càlculs als ronyons, masses sòlides que es formen a l'interior d'aquests òrgans i poden causar un dolor intens, a més d'infeccions del tracte urinari. 

Així, les persones que siguin propenses a desenvolupar els càlculs renals és millor que consumeixin els espinacs amb moderació. A més, cal que sempre vagin acompanyats de la ingesta de molta aigua per ajudar a prevenir la formació de l'oxalat.

D'altra banda, i encara amb relació a les persones amb problemes renals, l'alt contingut de potassi dels espinacs pot ser un problema afegit per als ronyons. Els òrgans sovint no tenen la manera d'eliminar de manera efectiva l'excés de potassi  i provocar una hiperpotassèmia, una condició en què els nivells de potassi en sang són perillosament alts.

Finalment, les persones que prenen medicaments anticoagulants també han de vigilar amb el consum d'espinacs. Aquests fàrmacs, com la warfarina, un dels més comuns, actuen bloquejant l'acció de la vitamina K, crucial en el procés de coagulació de la sang. Com que els espinacs tenen molta vitamina K, l'efecte del medicament queda reduït i s'augmenta el risc de formació de coàguls sanguinis.