Una nutricionista alerta dels medicaments per aprimar-se: «El sistema s'espatlla»

La dietista Julia Farré explica que, quan s'acaba el tractament, molts pacients tenen una "compulsió terrible" per continuar menjant

Capses d'Ozempic, en una imatge d'arxiu
Capses d'Ozempic, en una imatge d'arxiu | Laura Fíguls / ACN
Redacció
04 de desembre de 2024, 12:24
Actualitzat: 12:30h

El consum de medicaments per aprimar-se ha incrementat notablement en els últims anys. Fàrmacs similars a Ozempic, que estan concebuts per a pacients amb diabetis tipus 2, també es recepten a aquelles persones que necessiten perdre pes. Un tractament d'èxit en molts casos, però sobre el qual una nutricionista ha decidit fer alguns apunts interessants.

Qui ho ha exposat és la també dietista Júlia Farré, que en conversa al Tot es mou del 3Cat ha explicat què passa quan aquest tractament es deixa de fer en aquelles persones que volen perdre pes. "Tot el sistema natural de regulació de la gana està espatllat", ha assegurat la nutricionista, que ha explicat que aquestes persones mai se senten plenes i tenen una "compulsió terrible" per continuar menjant.

Però, per què es produeix això? Doncs aquest tipus de medicaments el que fan és actuar a la zona del cervell on tenim les compulsions i les addiccions, tal com explica Farré. Com que el fàrmac inhibeix les ganes de menjar i alenteix la digestió, quan s'abandona el seu consum, es recupera la gana en molts casos. "És un efecte rebot", ha confirmat la nutricionista.

Farré també explica que la majoria de pacients que es plantegen consumir aquests medicaments no tenen obesitat mòrbida, sinó un sobrepès d'entre deu i vint quilos. És per aquest motiu que la nutricionista planteja l'alternativa de "picar pedra" i intentar perdre pes sense medicació. Com sempre, un canvi en els hàbits i en l'alimentació, acompanyat d'exercici físic i psicològic, pot ser de gran ajuda.

L'increment en l'ús de l'Ozempic

Les receptes pels medicaments de la família del fàrmac Ozempic van superar el quart de milió durant els vuit primers mesos del 2023 a Catalunya. Segons dades del Servei Català de la Salut, entre gener i agost el sistema públic en va registrar 267.982, un 33% més que en el mateix període de l'any anterior i un 70% més que en els vuit primers mesos del 2021.

Ozempic només té permís per ser receptat a pacients amb diabetis tipus 2, però també s'està prescrivint a persones amb obesitat, segons la Societat Espanyola d'Endocrinologia i Nutrició. El medicament ha patit diversos problemes de subministrament en els últims mesos i l'Agència Espanyola de Medicaments (AEMPS) insta els metges a "cenyir-se" als usos autoritzats.