Els peixos amb anisakis, un paràsit que pot provocar vòmits i reaccions al·lèrgiques

La majoria de casos que es detecten a l'Estat s'expliquen pel consum de seitons en vinagre i de sardines a la brasa que no s'han esbudellat i que estan poc fetes

L'anisakis apareix en peixos d'aigua salada
L'anisakis apareix en peixos d'aigua salada | Pexels / Francesco Ungaro
Redacció
02 d'octubre de 2024, 16:59
Actualitzat: 17:03h

L'alimentació és una de les grans necessitats humanes, i per aquest motiu cal anar molt amb compte amb la qualitat dels aliments. Un d'aquests perills és l'anisakis, un paràsit que es pot trobar en els peixos d'aigua salada. Són larves de color blanc, cos allargat i cilíndric, que mesuren entre no més de tres centímetres. Es troben a l'interior de les vísceres del peix, però també es poden veure en altres llocs com el múscul o sota la pell enquistats.

Per tal de desenvolupar-se i reproduir-se necessiten parasitar diferents hostes. El paràsit es reproduirà en l'interior d'un mamífer marí, els ous s'excreten al fons marí i es transformen en larves. Allà són ingerides per altres peixos que acabaran al nostre organisme en consumir peix parasitat.

Amb tot, cal recordar que els peixos d'aigua dolça no contenen en cap cas anisakis. Per altra banda, el risc és mínim en ostres, cloïsses, escopinyes, musclos o el marisc en general. Així doncs, els peixos amb més probabilitat de contaminar-se són el lluç, el besuc, la llucera, els seitons, el llucet, la gallineta, l'abadejo, el bacallà o el verat. La majoria de casos que es detecten a l'Estat de contaminació per anisakis s'expliquen pel consum de seitons en vinagre i de sardines a la brasa que no s'han esbudellat i que estan poc fetes.

Els símptomes del consum d'anisakis

En les primeres 24-48 hores posteriors a la seva ingesta poden aparèixer alteracions gastrointestinals com poden ser el dolor abdominal, les nàusees, els vòmits o la diarrea. Generalment, tots ells desapareixen espontàniament i només serà necessari tractament si hi ha persistència o empitjorament dels símptomes.

Per altra banda, les persones amb al·lèrgies han d'anar amb especial compte a l'hora de menjar peix que pugui contenir anisakis. Això es deu al fet que el paràsit pot generar reaccions al·lèrgiques entre les quals hi ha urticària, edema i fins i tot en els casos més greus un xoc anafilàctic. El tractament en aquest últim exemple consisteix en l'administració d'antihistamínics, corticoides i adrenalina.