Fer captures de pantalla de les converses de WhatsApp és un acte habitual. Sigui per demanar consell en un afer amorós, per compartir com de "llestíssims" i "llestíssimes" són tots els teus amics o l'últim comentari boomer dels teus familiars, són moltes les situacions que poden dur a fer-ho. Aquest gest quotidià pot tenir conseqüències més greus de les que ens pensem.
És legal fer captures de les converses privades de Whatsapp? Depèn del context. Si els usuaris de qui estàs enviant el contingut no han donat el consentiment per fer-ho, podria haver-hi una infracció. Ara bé, mentre qui difongui la conversa també hi estigui implicat té un grau de flexibilitat més elevat. I a més, en la majoria de casos cal que sigui la persona afectada qui ho dugui a la justícia: com més de confiança menys possibilitats. Els problemes, civils i penals, es produeixen sobretot quan qui comparteix la conversa no és cap dels interlocutors.
És legal enviar captures de les converses de WhatsApp?
La Constitució espanyola protegeix el dret a la intimitat a l'article 18. La llei orgànica amb què es desplega aquest principi assenyala que "la divulgació de fets relatius a la vida privada d'una persona o família que afectin la seva reputació i bon nom, així com la revelació o publicació del contingut de cartes, memòries o altres escrits personals de caràcter íntim".
En aquest sentit, les infraccions lleus poden acabar amb danys i perjudicis. En canvi, les més greus, que vulnerin greument la intimitat d'una persona o en què la revelació sigui d'imatges o gravacions sense autorització, poden acabar en processos penals. El Codi Penal contempla penes de presó d'entre un i quatre anys en els escenaris més greus.
Un exemple: el cas dels quatre jugadors del filial del Reial Madrid, investigats per difondre un vídeo sexualamb menors d'edat. Segons un estudi de la Universitat d'Indiana, el 25% de les converses de temàtica sexual que es fan per apps de missatgeria instantània acaben arribant a tres persones com a mínim.