El vi és una beguda social. Amb opcions bones i d'un preu assequible, és present en una gran quantitat de dinar i sopars, tant familiars com d'amics, amb companys de feina... Normalment, es pren en quantitats petites: copes a mig omplir o gots baixos. Això pot donar la falsa sensació que, en beure'n poc, no hem de patir a l'hora de conduir. Això és un gran error que pot tenir conseqüències nefastes per a nosaltres i per a la resta.
La Direcció General de Trànsit recull que entre el 30 i el 50% de les víctimes mortals en accidents de trànsit són causats per l'alcohol. Així doncs, fins a la meitat de les morts a les carreteres es podrien evitar fent un consum moderat de l'alcohol o, directament, no bevent.
És per això que la policia fa controls d'alcoholèmia en dies assenyalats o en els moments de la setmana en els que es consumeix més alcohol (les nits de cap de setmana). La DGT ha explicat la quantitat de vi amb la qual podem donar positiu en un control.
La taxa d'alcohol permesa a Espanya és de 0,5 grams en sang i 0,25 mil·ligrams per litre d'aire aspirat en conductors generals. En conductors novells, és a dir, els de menys de 2 anys d'experiència; i els professionals (camioners, transport públic...) aquesta taxa es redueix fins als 0,3 grams en sang i 0,15 mil·ligrams per litre d'aire aspirat.
Per resoldre el dubte, la DGT va publicar fa un temps una infografia on ho explicava. Hi ha diverses variables, com són la quantitat, els graus d'alcohol de la beguda i si ets home o dona. Pel que fa al vi, es calcula que amb només 200 ml (un got ben ple) una dona ja donaria positiu i un home gairebé donaria positiu.
Malgrat que aquesta infografia afirma que aquesta quantitat equival a dos vasos, la quantitat que calculen per un vas, 100 ml, és baixa. Segons aquesta infografia, un home podria beure's 5 gots de cervesa i encara no donaria positiu. Ara bé, si sabem que una llauna son 330 ml, amb només 1 llauna i mitja ja es donaria positiu, tant en homes amb dones.
¡La pregunta del millón! 🤔
— Dir. Gral. Tráfico (@DGTes) August 12, 2022
¿Con qué cantidad de alcohol das positivo en un control de alcoholemia? 🍺🍸
¡En esta infografía resolvemos la duda! 👆
¡Recuerda! La tasa de alcoholemia segura siempre es la 0,0 😉 #CeroRiesgospic.twitter.com/og8bwZ7HBH
La quantitat es redueix molt amb alcohol d'alta graduació, ja que des del primer got se supera àmpliament el límit de 0,5 grams en sang. En aquesta publicació també recorden que la taxa d'alcoholèmia més segura és sempre 0,0.