El gest inconscient que pot provocar un problema a la cuina

Aquesta acció que gairebé tothom fa pot provocar danys tant als mobles adjacents a l'electrodomèstic com a les partes de l'estança

Un forn, en una imatge d'arxiu
Un forn, en una imatge d'arxiu
Redacció
11 de febrer de 2025, 11:51

La cuina és una de les estances de la llar on cal parar més compte. El fet que hi hagi electrodomèstics de tota mena i que entrin amb contacte amb electricitat i gas fa que calgui parar especial atenció a tot allò que es fa. És en aquest sentit que hi ha un gest que pràcticament tothom fa de manera inconscient i que cal evitar, ja que pot generar un problema a la cuina.

És tot un clàssic: fas servir el forn per cuinar i, quan acabes, l'apagues, però deixes la porta oberta perquè la calor s'escapi de manera més ràpida. La realitat, però, és que això no és necessari. La majoria de forns comptem amb uns ventiladors de flux creuat, que dirigent l'aire calent i la humitat cap a l'exterior.

Així doncs, no cal deixar la porta oberta perquè la calor marxi de l'electrodomèstic. De fet, en alguns casos pot arribar a tenir conseqüències negatives per a la cuina. És per aquest motiu que alguns fabricants com Bosch especifiquen que el forn s'ha de refredar amb la porta tancada.

El problema és que la calor que s'escapa del forn amb la porta oberta pot fer que els mobles adjacents a l'electrodomèstic pateixin danys. L'efecte de la calor és especialment perillosa en aquells mobles que tenen làmines, ja que amb el pas del temps poden desenganxar-se a causa de l'exposició a altes temperatures.

Més enllà dels mobles, la calor que desprèn el forn també pot afectar la pintura de les parets properes o el paper pintat que hi pugui haver a la cuina. Més enllà de la calor, també cal tenir en compte que el fet de tenir oberta la porta del forn augmenta el risc de lesions per a nens i mascotes, ja que l'aparell està calent.