Tallant ceba, moltes persones experimenten una sensació d'irritació ocular intensa que acaba en llàgrimes. Aquest fenomen té una explicació química: quan es talla una ceba, es trenquen les seves cèl·lules i s’alliberen components sulfurats. Aquests elements reaccionen amb enzims propis de la ceba i generen un gas anomenat propanotial-S-òxid, que arriba als ulls i es dissol en les llàgrimes formant àcid sulfúric en petites quantitats.
Aquest àcid provoca irritació i fa que els ulls reaccionin produint més llàgrimes per eliminar-lo. Tot i que aquest procés és natural, hi ha diversos trucs efectius per reduir o evitar completament aquesta reacció i poder tallar ceba sense plorar.
Els millors trucs per no plorar quan talles ceba
Si ets dels que no poden evitar les llàgrimes quan cuinen amb ceba, prova aquests mètodes:
1. Submergir la ceba en aigua
Un dels trucs més efectius i senzills consisteix a deixar la ceba en remull durant uns cinc minuts abans de tallar-la. L’aigua ajuda a diluir els components sulfurats i evita que s’alliberin en forma de gas. Per aplicar aquest mètode:
- Pela la ceba i parteix-la per la meitat.
- Submergeix-la en un bol amb aigua freda durant uns minuts.
- Talla-la a l’aigua o escorre-la abans de picar-la.
Aquesta tècnica és especialment útil per a les persones amb ulls més sensibles, ja que redueix notablement la quantitat de gas irritant.
2. Tallar la ceba sota un rajolí d’aigua
Un altre mètode similar consisteix a tallar la ceba sota un raig d’aigua. L’aigua arrossega els components que es desprenen durant el tall, evitant que arribin als ulls. Això sí, cal tenir una bona habilitat amb el ganivet per evitar accidents, ja que l’aigua pot dificultar l’adherència de la ceba a la taula de tall.
3. Utilitzar un ganivet ben esmolat
Quan es talla una ceba amb un ganivet poc afilat, es destrossen més cèl·lules i s’alliberen més gasos irritants. Per aquest motiu, és recomanable fer servir un ganivet ben esmolat i realitzar talls nets i ràpids, minimitzant així la quantitat de components alliberats.
4. Refredar la ceba abans de tallar-la
Guardar la ceba a la nevera durant almenys 30 minuts abans de tallar-la també pot ajudar a reduir la volatilitat dels components sulfurats. Això passa perquè les temperatures baixes redueixen l’evaporació del gas, fent que l’impacte als ulls sigui menor.
5. No treure la part de l’arrel fins al final
Un truc menys conegut però molt efectiu és deixar la part de l’arrel de la ceba intacta mentre es talla. L’arrel conté la concentració més gran de components sulfurats, per tant, si es talla al principi, s’allibera més gas de cop. El millor és tallar primer la part superior de la ceba, fer els talls necessaris i només al final retirar l’arrel.
6. Utilitzar ulleres protectores
Encara que pugui semblar exagerat, posar-se ulleres de natació o de protecció pot evitar completament la irritació. Aquestes ulleres bloquegen l’entrada del gas als ulls, fent que el tall de la ceba sigui una experiència totalment indolora.
Un truc definitiu per acabar amb les llàgrimes
D’entre totes les tècniques, submergir la ceba en aigua durant uns minuts abans de tallar-la és un dels mètodes més senzills i efectius. Això redueix dràsticament la quantitat de gasos alliberats i evita la irritació ocular sense necessitat d’usar altres accessoris.
A més, combinar aquest truc amb un ganivet esmolat i refredar la ceba prèviament pot millorar encara més els resultats. Amb aquests consells, mai més hauràs de patir per les llàgrimes quan tallis ceba! Prova’ls i gaudeix de la cuina sense molèsties.